Er bekymret over vindkraft-nei fra kommunene: – Et kjempeproblem

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 3. juni 2024 | 07:33

Mathilde Tybring-Gjedde (H) mener kommunene må være med å bidra til at vi får bygget ut mer kraft.

Stortingspolitikeren reagerer på at flere kommuner har fattet prinsippvedtak mot vindkraft.

– Det er mange prinsipielle spørsmål man diskuterer i norsk politikk. De mest åpenbare dreier seg om abort, genteknologi eller ytringsfrihet. Men jeg mener vindkraft ikke er et prinsipielt spørsmål, sier Tybring-Gjedde til E24.

Hun er bekymret for at Norge kan stå overfor et kraftunderskudd og lister opp flere punkter for å få gjennomslag for vindkraftutbygging: Pengene må bli igjen lokalt, utbyggingene må være så små som mulig for å minimere naturinngrep, det må være en klar kobling mellom prosjektet og lokal verdiskaping, og behovet for nye utbygginger må kommuniseres nasjonalt.

Tybring-Gjedde mener at Norge ikke er mentalt eller regulatorisk forberedt på å bygge ut mer kraft raskt nok, og peker på lang saksbehandlingstid hos NVE som et stort problem.

– Det virker som vi ikke er skrudd sammen for de store endringene som har skjedd på ganske kort tid. Det er et kjempeproblem. For at vi skal bli mindre oljeavhengig, trenger vi kraft som et konkurransefortrinn, sier stortingspolitikeren til E24.

mest lest