Russland hevder å ha vervet 280.000 soldater i år

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 3. september 2023 | 10:02

Siden 1. januar har Russland vervet 280 000 nye profesjonelle soldater til hæren.

Dette hevder lederen av Russlands sikkerhetsråd, Dmitrij Medvedev, ifølge det russiske nyhetsbyrået Tass, som viser til tall fra Forsvarsdepartementet.

Ifølge Medvedev kommer noen av dem fra reserve styrker, mens andre har meldt seg frivillig.

I september i fjor beordret president Vladimir Putin en «delvis mobilisering» av 300 000 reserver.

Advarer Japan

Medvedev mener Japan går i gang med en «ny militarisering» og dette «kompliserer situasjonen» i Asia-Stillehavsregionen.

Medvedev taler i anledning årsdagen for Japans kapitulasjon i andre verdenskrig, som Russland har besluttet å kalle i år «dagen for seier over det militaristiske Japan».

De to landene har vært i en årelang strid om et område som Russland kaller Kurilene og Japan omtaler som de nordlige territoriene.

I følge Medvedev bør Japan «lære av historien» og «fullstendig anerkjenne utfallet av andre verdenskrig» for å unngå en tredje verdenskrig. Han ber derfor Japan om å «forlate sine militaristiske planer».

Japan går i gang med sin største opprustning siden andre verdenskrig med en ambisjon om å doble militærbudsjettet til 2 prosent av BNP innen 2027, skriver Reuters. Årsaken er et stadig styrkende Kina og et uforutsigbart Nord-Korea.

mest lest