Hjalp Zelenskyj til å bli president – Nå er han pågrepet

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 3. september 2023 | 05:45

Ukrainske myndigheter arresterte milliardæren Ihor Kolomoisky, som støttet Zelenskyj presidentkampanje i 2019.

Arrestasjonen kommer etter landets siste korrupsjonsangrep, kunngjorde Ukrainas sikkerhetstjeneste (SBU) lørdag.

Kolomoisky, en grunnlegger av PrivatBank, den største finansorganisasjonen i Ukraina, ble arrestert anklaget for svindel og hvitvasking av penger, skrev SBU i en uttalelse.

I følge den ukrainske nettavisen The Kyiv Independent er han beordret til å forbli arrestert til 31. oktober, og kausjonen ble satt til 509 millioner Hr (149 millioner kroner).

«Det ble fastslått at i løpet av årene 2013-2020, Ihor Kolomoisky legaliserte mer enn en halv milliard UAH ved å ta dem til utlandet, mens han brukte infrastrukturen til bankinstitusjoner,» skrev byrået i sin uttalelse.

– Zelenskyj ble av mange betraktet som «Kolomojskys marionett» da han kom til makten – nå er situasjonen en helt annen, skriver den russiske nettavisen Meduza.

Kolomoisky er en av Ukrainas rikeste menn og støttet president Volodymyr Zelenskyj aktivt under valget i 2019.

Oligarken eide TV-kanalen «1+1» der komiserien med Zelenskyj i hovedrollen som «folkets tjener» gikk. Denne serien bidro sterkt til Zelenskyjs popularitet, ifølge Meduza.

I følge en rapport fra Atlantic Council fra juli 2010, utnevnte Zelenskyj Kolomoiskys personlige advokat som kampanjerådgiver, reiste utenlands for å ha diskusjoner med den da eksilerte oligarken og dratt nytte av Kolomoiskys medieimperium. «Rapporten fra den USA-baserte tenketanken bemerket at Zelenskyj ble sett på som Kolomoiskys kandidat.»

Ifølge rapporten skal også en aktor som etterforsket Kolomoisky, blitt fjernet fra sine posisjoner i årene etter Zelenskyj overtok makten.

«Risikoen som oppstår fra Kolomoiskys tilsynelatende fortsatte innflytelse over Zelenskyyj stiller spørsmål om holdbarheten til økonomiske reformer i landet og kampen mot korrupsjon,» heter det videre i rapporten.

USAs utenriksminister Antony Blinken kunngjorde i mars 2021 sanksjoner mot Kolomoisky for påstått «betydelig korrupsjon».

«I sin offisielle egenskap som guvernør i Ukrainas Dnipropetrovsk Oblast fra 2014 til 2015, var [Kolomoisky] involvert i korrupte handlinger som undergravde rettsstaten og den ukrainske offentlighetens tro på regjeringens demokratiske institusjoner og offentlige prosesser, inkludert bruk av hans politiske innflytelse og offisiell makt til hans personlige fordel. Selv om denne betegnelsen er basert på handlinger i løpet av hans embetsperiode, vil jeg også uttrykke bekymring for [Kolomoiskys] nåværende og pågående innsats for å undergrave Ukrainas demokratiske prosesser og institusjoner, som utgjør en alvorlig trussel mot landets fremtid ,» skrev han.

I 2014 skal Ihor Kolomojsky ha vært med på å finansiere motstanden mot russerne i Donbas.

Zelenskyj omtaler arrestasjonen i sin videotale lørdag kveld.

– Fremtiden blir ikke den samme for dem som ranet Ukraina og stilte seg over loven, sier presidenten.

– Jeg vil takke de ukrainske politimyndighetene for deres besluttsomhet for å skape rettferdighet.

mest lest