SAS går av børs: Aksjonærene mister alt

Avatar photo
Publisert 3. oktober 2023 | 18:46

Det kriserammede flyselskapet står i en såkalt «Chapter 11»-prosess i USA, der formålet er å rydde opp i gjeld.

SAS har lenge vært på pengejakt for å tilrettelegge for at selskapet kan gå ut av rettsprosessen.

Nå henter flyselskapet inn nesten 13 milliarder svenske kroner, og Air France-KLM, Castlelake, Lind Invest og den danske stat går inn på eiersiden.

– Det blir investert til sammen 1,2 milliarder dollar, nesten 13 milliarder svenske kroner i reorganiseringen. Husk at målet for prosessen var 9,5 milliarder svenske kroner, sier selskapets styreleder Carsten Dilling på en pressekonferanse tirsdag kveld.

Aksjonærene mister alt

De 255.000 aksjonærene som eier aksjer i SAS vil ikke få noen verdier i «Nye SAS». Aksjen vil bli tatt av børs og nullet i 2024, melder flyselskapet.

– Til slutt, gitt at kreditorene vil ha høyere prioritet og ikke bli fullt ut betalt i denne prosessen, vil våre nåværende aksjonærer dessverre ikke få noen ting, sier Dilling.

SAS har advart om dette lenge, og nå er det avgjort at de nåværende aksjonærene vil miste sine aksjer.

Rundt 23.000 av aksjonærene er nordmenn.

SAS understreker imidlertid at dette er gode nyheter for kundene og de skandinaviske samfunnene.

– Dette er en investering på over 13 milliarder svenske kroner, og med det sikrer vi definitivt hovedmålene i planen, sier konsernsjef Anko van der Werff på kveldens pressekonferanse.

Flyekspert Christian Kamhaug sier til E24 at selskapet har fått mer penger enn det som var målet, og at nordmenn trygt kan bestille sommerferien neste år med SAS.

mest lest