Politifolk fra hele landet sendt til Oslo: – Ikke av fri vilje

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 3. november 2023 | 11:10

I dag er 44 politibetjenter fra andre deler av landet klare til å gå ut i Oslos gater.

– Det er ikke alle som kommer hit for å bistå av fri vilje og med positivt fortegn, sier fagforeningsleder i Oslo-politiet, Marius Bækkevar, til VG.

Den siste uken har Politidirektoratet beordret 44 politibetjenter til Oslo fra alle politidistrikter unntatt de to nordligste, etter at Oslo politidistrikt ba om hjelp.

Beordringen varer i en måned, og politibetjentene skal være operative og være ute i Oslos gater fra i dag, fredag.

– Det handler om den totale situasjonen, kompleksiteten i den, og det omfattende trusselbildet. Oslo som hovedstad står i ekstraordinære utfordringer for tiden. En rekke demonstrasjoner og markeringer arrangeres nesten daglig, sier seksjonssjef Jørn Schjelderup ved Politidirektoratet (POD) til Politiforum.

Les også: Hva gjør vi med samfunnsoppløsningen i Norge?

Dette er første gang Oslo-politiet ikke kan løse hovedstadens oppgaver alene, ifølge Oslos politimester.

– Vi lever i historiske tider. Det er første gang Oslo politidistrikt ikke klarer å løse sitt hovedstadsoppdrag alene, sier Ida Melbo Øystese til VG.

Hun forteller til avisen at årsaken til det ekstra sikkerhetsbehovet er de kommende dagenes mange innmeldte markeringer, samt sikring av jødiske og israelske mål i Norge – og økt årvåkenhet mot palestinske og propalestinske miljøer og arrangementer.

mest lest