«Spillegalskapen» til Sindre Finnes blir ikke straffesak

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 3. november 2023 | 12:08

Jeg kan ikke forstå annet enn at en statsministers ektemann, og slik Sindre og Erna har beskrevet sitt tette forhold, får informasjon som er nyttig når du spiller på børsen. Bruken av denne informasjonen er i så fall innsidehandel. Likevel velger Økokrim å ikke etterforske.

Umiddelbart kan man tenke at mangel på etterforskning er en urimelige fordelsbehandling av et mektig politikerpar. Men kanskje er det en riktig avgjørelse tross alt. For det ville krevd mye ressurser å etterforske, og trolig med mager utsikt til å klistre noe på Finnes som kunne holdt i retten.

I beslutningsnotatet skriver Økokrim at «selv om saken kan knyttes til spørsmål som både er viktige for tilliten i et velfungerende verdipapirmarked og gjelder mulig innsideinformasjon på regjeringsnivå, vil iverksettelse av etterforskning mot Erna Solberg og Sindre Finnes etter Økokrims vurdering være uforholdsmessig.»

Her må de også ha hatt ressursbruken i tankene. Og slik politiet nå er stilt, er det et relevant dilemma. Har ikke Økokrim viktigere saker å bruke tid på enn Sindre Finnes maniske aksjehandel, som i tillegg ikke har gitt mye i gevinst?

Økokrim skriver videre at det «det ikke vil være mulig å gjennomføre enkelte etterforskningsskritt, som for eksempel avhør, som kan forventes å gi opplysninger som ikke allerede er kjent.»

Og det kan man forstå kalkylen i. De eneste som vet hva som er sagt og delt, er Erna Solberg og Sindre Finnes. Og det kan knapt forventes at de vil inkriminere seg selv. Avhør av dem, vil derfor neppe avsløre noen ting, og det selv om de faktisk har noe å skjule.

Økokrim mener de ikke kan ta hensyn til at saken dreier seg om politikere og tilliten til det demokratiske systemet:

«Økokrim kan ikke ta utenforliggende hensyn og for eksempel åpne etterforsking
alene fordi det er snakk om at en fremtredende rikspolitiker og hennes ektemann er involvert, eller fordi de tilhører et bestemt politisk parti. Det gjelder for så vel en beslutning om å etterforske som ikke å etterforske,» skriver de.

Konklusjon: «Økokrim iverksetter ikke etterforskning mot tidligere statsminister Erna Solberg eller hennes ektemann Sindre Finnes. Det er ikke funnet rimelig grunn til å undersøke om det foreligger straffbart forhold.»

– Økokrims anliggende har vært å vurdere om det er holdepunkter for at det har forekommet overtredelser av verdipapirhandelloven. Det har vi ikke funnet indikasjoner på, skriver sjef for Økokrim Pål K. Lønseth i en pressemelding.

Økokrim beskriver i det 10 sider lange beslutningsnotatet 16 ulike saker som har vært i mediene.

iNyheter har lagt ut samtlige 16 av Økokrims vurderinger i en egen artikkel.

Les også: Her er Økokrims konkrete vurdering av Finnes-handlene omtalt i media

I ett av tilfellene, mener Økokrim det er indikasjoner på innsidehandel, men forholdet er foreldet nå nettopp:

«Økokrim utelukker ikke at Sindre Finnes handlet med innsideinformasjon da han kjøpte Nordic Mining-aksjer for 12.500 30. september 2013. Dette har de imidlertid ikke etterforsket – av to årsaker: Saken ble foreldet 30. september, og summen er for lav.»

I alle de andre tilfellene, mener Økokrim handlene ikke synes å være klare nok indikasjoner på innsidehandel, men snarere kan forstås i lys av Sinnes generelt aktive handling. De ser ikke handlene som mistenkelige og begrunner også hvorfor.

Kommentar

Måten Sindre Finnes har gamblet i aksjemarkedet samtidig som hans kone var statsminister, er mildt sagt ikke bra. Muligens er det også kriminelt, men Økokrim har alstå få muligheter til å finne bevis for det.

Slik saken dermed står, er det muligens riktig å ikke kaste bort ressurser på en etterforskning som trolig likevel ville ført til henleggelse.

Rettsvesenet har rett og slett viktigere ting å gjør. Dermed blir det opp til pressen og velgerne og gi sin dom over ekteparet Solberg/Finnes.

Økokrim har tross alt sett på saken. «Folkets domstol» er kanskje rette instans i dette tilfellet likevel.

INYHETER TRENGER DIN STØTTE. TEGN ABONNEMENT ELLER STØTT OSS PÅ VIPPS 763291 BANK 1506.80.92768 ELLER PAYPAL

mest lest