Her er Økokrims konkrete vurdering av Finnes-handlene omtalt i media

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 3. november 2023 | 11:59

Økokrim har valgt å ikke starte etterforskning av Sindre Finnes og Erna Solberg.

– Økokrims anliggende har vært å vurdere om det er holdepunkter for at det har forekommet overtredelser av verdipapirhandelloven. Det har vi ikke funnet indikasjoner på, sa sjef for Økokrim Pål K. Lønseth i en pressemelding.

Økokrim har altså offentliggjort en kort pressemelding om saken, men Økokrim har også delt beslutningsnotatet med pressen.

iNyheter velger å legge ved Økokrims vurdering av alle de konkrete selskapene og hendelsene som har vært oppe i mediene.

I notatet heter det at Økokrim i «det følgende vil vi kortfattet kommentere enkelte av de transaksjonene som Sindre Finnes har gjennomført og begrunne hvorfor vi ikke har funnet holdepunkter som gir tilstrekkelig grunnlag til å etterforske.

Investeringer som omtales er tatt inn kronologisk og trukket ut med utgangspunkt i handler A. omtalt i media B. hvor politiske beslutninger kan ha påvirket aksjekursen C. der Finnes har hatt betydelig gevinst.»

Teksten under er i sin helhet hentet fra Økokrims beslutningsnotat

Nordic Mining ASA (NOM)

Nordic Mining ASA er et børsnotert selskap som planlegger gruvedrift i Norge.

Den 30. september 2013 investerte Sindre Finnes omtrent 12 500 kroner for å kjøpe 33 000 aksjer i NOM. Den 3. og 4. oktober 2013 kjøpte han ytterlige 57 500 NOM-aksjer for 23 575 kroner. Indikasjoner på om myndighetene ville tillate sjødeponi kunne ha betydning for prisen på NOM-aksjen. Før regjeringsforhandlingene mellom Høyre og Fremskrittspartiet begynte, var det avklart at Venstre ikke hadde fått medhold i sitt ønske om å forby sjødeponi. Hva gjelder de to siste kjøpene, legger vi derfor til grunn at det ikke forelå innsideinformasjon på kjøpstidspunktet. Det kan ikke utelukkes at dette stiller seg annerledes for det første kjøpet. Det forholdet ble uansett foreldet 30. september, noe Økokrim var kjent med at ville inntreffe. Det ville uansett ikke ha vært aktuelt å iverksette etterforsking for en transaksjon i størrelsesorden 10 000 kroner som ligger 10 år tilbake i tid.

Norsk Hydro ASA (NHY)

Norsk Hydro er notert på Oslo Børs og produserer og selger aluminium internasjonalt.

Pressen har skrevet om at Erna Solberg kunne ha vært inhabil i 2016, da det ble vedtatt en lovendring som kunne ha betydning for Norsk Hydro. Sindre Finnes eide 2 000 aksjer i NHY gjennom året 2016. Finnes handlet ikke i NHY i løpet av året 2016, og kan derfor ikke ha handlet på mulig innsideinformasjon dette året.

Scatec Solar (SCATC)

Scatec Solar er et selskap som driver med løsninger innenfor fornybar energi og er notert på Oslo Børs.

Finnes kjøpte aksjer i Scatec Solar etter et betydelig kursfall i februar 2018. Kursutviklingen utover våren 2018 var positiv grunnet selskapsspesifikke forhold. Det er vanskelig å se at politiske beslutninger i nevneverdig grad kan ha virket inn på kursutviklingen. Vi kan heller ikke se at faktorer trukket frem av pressen, har hatt noen effekt på kursutviklingen. Handelsmønsteret til Sindre Finnes bærer preg av at han har kjøpt aksjer i etterkant av at mulig sensitiv informasjon har blitt offentliggjort.

NEL ASA (NEL)

NEL er et hydrogenselskap som er notert på Oslo Børs og opererer internasjonalt.

Sindre Finnes har gjort mer enn to hundre kjøp og salg i NEL-aksjen, samt i Bear- og Bullprodukter som gir eksponering for kursutviklingen i NEL. Myndighetene har ved flere anledninger kommet med utspill som kunne styrke investorers verdsettelse av NEL. Transaksjonene til Finnes relatert til NEL, har i sum gitt betydelig gevinst. Våre undersøkelser viser at Finnes ikke eide aksjer i NEL da myndighetene kom med sine utspill. Mulig kunnskap om ennå ikke offentliggjorte utspill fra myndighetene synes derfor ikke å ha vært utnyttet av Finnes da han kjøpte aksjer i NEL.

Nedstengning av Norge i mars 2020

Gjennom februar og frem til 11. mars 2020 falt Oslo Børs mer enn 20 prosent, i likhet med børser over hele verden. Børsene falt som følge av usikkerheten knyttet til de økonomiske konsekvensene av pandemien. Den 10. mars 2020 skrev Trygve Hegnar i Finansavisen: «Krisen har ikke engang begynt. Cash is king». Den 11. mars 2020 innførte Danmark krisetiltak, som ble beskrevet som at Danmark stengte ned. Den 12. mars 2020, klokken 14:00 gikk statsminister Erna Solberg på talerstolen og varslet regjeringens krisetiltak. Klokken 14:21 skrev Dagens Næringsliv: «Nå stenger Norge ned». Den dagen bunnet Oslo Børs og sluttet med et fall på omtrent 9 prosent fra sluttkurs dagen før. Sindre Finnes både kjøpte og solgte aksjer i dagene før Norge stengte ned. Det er vanskelig å se i handelsmønsteret at han da posisjonerte seg med kunnskap om at Norge skulle stenge ned.

Nye pandemitiltak høsten 2020

Fra 12. august 2020 og inn i september var Oslo Børs fallende. Fra 3. til 9. september 2020 kjøpte Sindre Finnes et volum på 110 000 i det noterte papiret » BEAR OBX X10 ND1″, en investering som ville gi positiv avkastning dersom børsens mest likvide selskaper hadde falt videre. Gjennomsnittsprisen Finnes betalte var 1,31 kroner. Den 10. september 2020 kl. 14:00 gikk Erna Solberg på talerstolen og varslet nye pandemitiltak. Deretter, i løpet av to og et halvt minutt fra klokken 14:15:09, solgte Finnes hele sin posisjon på 110 000 i » BEAR OBX X10 ND1″. Gjennomsnittlig salgspris var 1,13 kroner. Posisjoneringen for en børsnedgang ga Finnes et tap på nær 20 000 kroner. Det er vanskelig å se at de ytterligere pandemitiltakene som ble annonsert 10. september 2020, utgjorde innsideinformasjon for hele OBX-indeksen. Oslo Børs synes også å være upåvirket av pandemitiltakene som ble annonsert.

MOWI (lakseaksjer)

MOWI er et oppdrettsselskap notert på Oslo Børs.

Den 20. april 2020 kjøpte Sindre Finnes 135 aksjer i MOWI til snittkurs 169,9. Den 28. april 2020 solgte han 135 aksjer i MOWI til kurs 175,7. Den 12. mai 2020 foreslo regjeringen å kreve en produksjonsavgift på 40 øre per kilo laks, fra og med året 2021. Fra 11. til 13. mai 2020 steg kursen i MOWI fra 180,25 til 183,4, mens kursen i Lerøy Seafoods til sammenligning var upåvirket. Finnes’ handler i MOWI fremstår som en kortsiktig spekulasjon i et stigende marked.

Nekkar ASA (NEKKAR)

Nekkar ASA er notert på Oslo Børs og driver innenfor maritim teknologi.

Fra mai 2020 til august 2020, gjennom en rekke kjøp til priser under 4 kroner per aksje, kjøpte Sindre Finnes seg opp til en posisjon på 175 000 aksjer i NEKKAR. Fra slutten av august 2020 frem til 11. september 2020 reduserte han sin posisjon i NEKKAR til 70 000 aksjer gjennom flere transaksjoner til priser omkring 4 kroner per aksje.

15. september 2020 begynte kursen på NEKKAR å stige merkbart fra et nivå rundt 4 kroner, og kursen fortsatte å stige frem til mars 2021. Mellom 11. og 16. mars 2021 reduserte Sindre Finnes sin posisjon i NEKKAR til 40 000 aksjer gjennom en serie salg til priser over 8 kroner per aksje. Fra 23. mars 2021 gikk aksjen inn i en ny sterk periode. Mellom juni 2021 og september 2021 solgte Finnes resten av sin posisjon i NEKKAR til snittpris nær 10 kroner per aksje. Samlet resultat for investeringen i NEKKAR var noe over 400.000 kroner. At Sindre Finnes solgte aksjer i NEKKAR før kursoppgang, tyder på at han ikke hadde forhåndsinformasjon om kursoppgangen.

Nordic Nanovector (nå Thor medical – TRMED)

Nordic Nanovector er børsnotert og utvikler og leverer teknisk utstyr til kreftbehandling.

Finnes kjøpte aksjer i Nordic Nanovector, nå Thor Medical, i november i 2020. Det skjedde etter et kraftig kursfall. Han solgte seg deretter helt ut i desember samme år. Vi har ingen holdepunkter for at statlige myndigheter vurderte kjøp fra, eller andre grep som kunne påvirke kursen på, dette selskapet.

HEXAGON COMPOSITES (HEX)

Hexagon produserer gassbeholdere i komposittmateriale og er notert på Oslo Børs.

Fra og med midten av februar til midten av mai 2020 kjøpte Sindre Finnes aksjer i Hexagon for ca. 400 000 kroner. I siste halvdel av mai kjøpte og solgte han ytterligere noen Hexagon-aksjer.

Den 3. juni 2020 annonserte selskapet en avtale med en av verdens største bilprodusenter, Toyota. Samtidig offentliggjorde regjeringen sin hydrogensatsing. To dager senere annonserte selskapet ytterligere én kontrakt innenfor lastebilsegmentet. Sindre Finnes solgte seg ut av Hexagon 3., 4. og 5. juni og realiserte en gevinst.

Det er Økokrims vurdering at verdistigningen først og fremst skyldtes de kommersielle kontraktene. At Sindre Finnes solgte seg ned i Hexagon før hydrogensatsingen ble kjent 3. juni, tilsier også at han ikke var forhåndsinformert om satsingen.

DNB og utbyttestopp

DNB er Norges største bank og notert på Oslo Børs.

I mars 2020 var det betydelig usikkerhet om de økonomiske konsekvensene av pandemien.

Fra medio mars 2020 oppfordret regulatoriske myndigheter bankene til å avstå fra å betale utbytte. I en pressemelding 9. september 2020 gjentok regjeringen oppfordringen til bankene om dette. Det er derfor neppe slik at meldingen 9. september brakte noe nytt til markedet.

Den 28. august 2020 kjøpte Sindre Finnes et volum på 6 250 i det noterte papiret «BEAR DNB X3 NORDNET» – og var da posisjonert for kursfall i DNB. Bearposisjonen ble redusert de kommende dagene, og siste rest ble solgt 9. september 2020. Totalt hadde Finnes tjent omtrent 6 400 kroner på å være posisjonert for et kursfall i DNB i september 2020. At Finnes på denne måten reduserte sin posisjon frem til 9. september, tyder på at han uansett ikke var forhåndsinformert om negative nyheter.

Golden Ocean Group Ltd (GOGL)

Golden Ocean er et stort tørrlastrederi som er notert på Oslo Børs og opererer internasjonalt.

Sindre Finnes investerte i løpet av tre dager i november 2021 ca. 250 000 kroner for å kjøpe en post på 3 300 aksjer i Golden Ocean Group Ltd, etter at aksjekursen hadde falt fra omtrent 100 til under 80. En uke senere steg aksjekursen merkbart, og kursen steg videre gjennom de følgende tre månedene, slik at investeringen gav et betydelig positivt resultat. Samtidig presseomtale indikerer at kursstigningen skyldtes at det i rapporten for tredje kvartal 2021 kom frem opplysninger om oppnådde fraktrater og foreslått aksjeutbytte, som trolig innebar en positiv overraskelse for aksjemarkedet. Vi har ingen indikasjoner på at Finnes kan ha vært forhåndsinformert om opplysningene i kvartalsrapporten.

AKER BP (AKRBP)

Aker BP er et oljeselskap som opererer på norsk sokkel.

Sindre Finnes gjorde i 2020 kun et fåtall aksjekjøp og –salg i Aker BP og eide aksjene kun en kort periode. Den eneste handelen som ga gevinst av betydning, fant sted medio mars 2020 da Finnes kjøpte rett etter at aksjekursen hadde falt betydelig (225 til 92 kroner), trolig på grunn av pandemien. Han eide aksjene kun én dag før han solgte.

Verdifallet i aksjen sammenfaller med generell markedsnedgang. Det var verken nyheter på kjøps- eller salgsdagen. Oljeskattepakken ble annonsert over en måned senere, den 30. april 2020. Når salget skjedde i god tid før oljeskattepakken ble kjent, er det usannsynlig at handelen hadde sammenheng med oljeskattepakken.

BELSHIPS (BELCO)

Belships er et tørrlastrederi som er notert på Oslo Børs.

Sindre Finnes handlet aksjer i Belships et fåtall ganger i perioden 2021–2023. Flere av transaksjonene ga en prosentvis god gevinst. Det er ingen holdepunkter for at statlige myndigheter vurderte politiske eller andre tiltak som kunne påvirke verdsettelsen av dette selskapet. Vi kan ikke se holdepunkter for at det forelå innsideinformasjon på regjeringsnivå.

IDEX BIOMETRICS (IDEX)

Idex Biometrics utvikler og selger fingeravtrykkssensorer og er notert på Oslo Børs.

Finnes har drevet utstrakt handel i Idex Biometrics i perioden 2020–2021. Våre beregninger tyder på at Finnes verken tjente eller tapte penger på disse handlene totalt sett. Finnes gjorde en rekke lønnsomme handler våren 2020, hvor kursoppgangen trolig kan forklares med selskapsspesifikke forhold samt en generell oppgang etter pandemien. Det er ikke registrert noen politiske beslutninger eller føringer som kan ha påvirket aksjekursen til selskapet.

Wallenius Wilhelmsen ASA (WAWI)

WAWI er et stort og globalt rederi notert på Oslo Børs.

Finnes handlet i perioden 2018–2023 nokså hyppig aksjer i Wallenius Wilhelmsen. Han har her samlet gjort en betydelig gevinst. Hovedforklaringen på gevinsten er en sterkt stigende aksjekurs fra mars 2020 frem til i dag.

Vi har ikke funnet holdepunkter for politiske planer eller beslutninger relatert til selskapet i denne perioden som kan ha påvirket kursen nevneverdig.

Sitat slutt.

INYHETER TRENGER DIN STØTTE. TEGN ABONNEMENT ELLER STØTT OSS PÅ VIPPS 763291 BANK 1506.80.92768 ELLER PAYPAL

Midtøsten i Norden

mest lest