Det er blitt billigere å leie enn å eie

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 4. februar 2024 | 21:22

Den konvensjonelle oppfatningen har i årevis vært det motsatte. Og har stemt, til nå.

På grunn av gunstige skatteregler og fratrekk for lånekostnader, har det vært mye mer fornuftig å eie enne å leie. I tillegg har jo bare boligprisene steget og steget siden 1990-tallet. Men kanskje ikke lenger skal vi tro analysebyrå.

– Kostnaden for å leie er vesentlig lavere nå enn eierkostnaden. Ergo er det tapsprosjekt å eie for å leie. Det er mye dyrere å eie enn å leie, sier modell- og analysesjef Anders Lund Francke i Eiendomsverdi til E24.

Lund Francke har basert seg på følgende beregninger: Han forutsetter at låntakeren har en lånekostnad på 100 prosent med en rentesats på 5,5 prosent, etter skatt. Deretter beregnes kostnadene knyttet til lånefinansiering, i tillegg til fellesutgifter og vedlikeholdskostnader for boligen. Dette summeres for å gi den totale kostnaden ved å eie sin egen bolig.

Som et eksempel bruker Lund Francke en leilighet som er tilgjengelig for utleie på Fredenborg i Oslo. Denne leiligheten har en størrelse på 44 kvadratmeter og en månedlig leiepris på 15.500 kroner.

Ifølge analysen ville kostnadene for å eie en tilsvarende leilighet i samme område være 24.090 kroner per måned. Med andre ord, ifølge Lund Francke, ville det koste nesten 10.000 kroner mer hver måned å kjøpe leiligheten sammenlignet med å leie den.

– Nå er det sånn at utleiere sponser leietagere, sier han.

Det skiftet i Oslo i løpet av 2022. I tåret frem til da var det klart mer lønnsomt å eie. Men ikke lenger. Økte renteutgifter er hovedårsaken.

I 2022 eide 82 prosent av nordmenn sin egen bolig, ifølge SSB.

De som leier ut boliger nå, taper penger. Kan det fortsette?

– Nei. Skal det jevnes ut så må leie opp eller eie ned. Eller så må renten ned, den er en viktig faktor, sier Lund Francke.

mest lest