– Hvem i all verden er det som har latt kong Harald legge ut på en slik lang og strabasiøs tur?

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 4. mars 2024 | 08:01

Nordmenn gir kongen en varm velkomst, men hjemreisen vekker internasjonal oppmerksomhet.

Flere uttrykker bekymring og kritikk over kong Haralds (87) reise til Langkawi i Malaysia på ferie, med tanke på hans alder og tidligere helseproblemer.

– Det er ikke lenge siden kong Harald var innlagt på sykehus med infeksjon sist. Å dra på en så strabasiøs reise nå, er dårlig dømmekraft, rett og slett, sa Per Kristian Hansen i fredagens sending av Dagsnytt 18 på NRK. Han er nestleder i organisasjonen «Norge som republikk».

Også Sveriges fremste kongeekspert, Johan T. Lindwall (52), uttaler seg om valget av feriedestinasjon.

– Hvem i all verden er det som har latt kong Harald legge ut på en slik lang og strabasiøs tur? Det er jo en kjensgjerning at han er dårlig til beins, og at han har vært ut og inn av sykehus i Norge med forskjellige infeksjoner de siste årene, sier han til Se og Hør

– De som har tillatt dette burde få sparken. En reise fra Norge til Langkawi tar mer enn et døgn og er slitsom nok for unge og friske mennesker. Og hva med varmen? Kong Harald og dronning Sonja (86) reiste fra 10 kuldegrader hjemme i Oslo til 36 graders hete i Malaysia. Og det er jo helt tydelig at kongens kropp ikke tålte denne påkjenningen, sier Lindwall som legger til:

– Legene måtte sogar operere inn en midlertid pacemaker for at kong Harald skulle kunne klare den lange reisen hjem til Norge. – Dette er jo ren galskap.

Kongens planlagte hjemreise får også kritikk fra den amerikanske Twitter-kontoen Royal News Network, som mener at kongens ferie i Malaysia generelt var en dårlig idé.

– Norges konge, Kong Harald (87) er trolig hjemme, eller på vei hjem via et medisinsk fly etter å hatt helseproblemer i Malaysia, skriver Royal News Network på X søndag.

– Selv om han fortjener en ferie, som alle andre, ser jeg ikke hensikten i at noen i så dårlig helse som ham reiser så langt. Med tanke på hans alder og økende helseproblemer, som fører til at han blir innlagt på sykehus eller er borte fra kongelige plikter minst annenhver måned, burde han ha holdt seg i Europa, spesielt med de ekstra kostnadene som kreves for å fly ham hjem.

Kong Harald ble fraktet med ambulanse til Rikshospitalet, etter at han ankom Oslo med fly fra Malaysia søndag kveld.

– Jeg tar ganske mange vanskelige beslutninger som statsminister, men denne avgjørelsen synes jeg var ganske enkel, sier statsminister Jonas Gahr Støre til NRK mandag morgen.

Statsministeren sier han er glad for at kongen nå er tilbake i Norge.

Kongen vil være innlagt på sykehuset i noen dager, opplyser Slottet. Han vil også være sykemeldt i to uker.

mest lest