Fem pågrepet i Sverige etter terrorplaner

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 4. april 2023 | 14:29

Fem personer er pågrepet, mistenkt for å ha medvirket til terrorhandlinger. Aksjonen skjedde etter intensivt etterretnings- og etterforskningsarbeid utført av Sikkerhetspolitiet (Säpo).

Personene ble arrestert under en koordinert aksjon i Eskilstuna, Linköping og Strängnäs, som ble gjennomført i løpet av morgenen 4. april med støtte fra politiets nasjonale innsatsstyrke. Samtidig ble det foretatt en rekke husundersøkelser, skriver Säpo i en pressemelding.

Mistankene gjelder planer om terrorforbrytelser i Sverige, og Säpo har utført et omfattende etterretnings- og etterforskningsarbeid med støtte fra blant annet det svenske politiverket. Sikkerhetspolitiet vurderer ikke at et angrep var umiddelbart nært forestående.

– Sikkerhetspolitiet må ofte gripe inn tidlig for å avverge en trussel. Vi kan ikke vente på at en forbrytelse skal fullføres før vi handler. Den aktuelle saken er en av flere som Sikkerhetspolitiet har jobbet med etter protestene som ble rettet mot Sverige i forbindelse med den høyprofilerte nedbrenningen av Koranen i januar og hvor det er internasjonale oppfordringer til angrep, sier Susanna Trehörning, nestleder. terrorbekjempelse ved Sikkerhetspolitiet.

Den mistenkte forbrytelsen vurderes å ha internasjonale forbindelser til voldelig islamistisk ekstremisme.

De fem arresterte personene er arrestert av påtalemyndigheten, mistenkt for å ha planlagt og inngå forbund om terrorforbrytelser.

Den foreløpige etterforskningen utføres av Sikkerhetspolitiet under ledelse av påtalemyndigheten ved Nasjonal sikkerhetsenhet.

Svensk domstol: Galt av politiet å stanse koranbrenning

Pågripelsen kommer samme dag som svensk rett fastslår at brenning av koranen skal være tillatt i Sverige. Dette slår den svenske forvaltningsretten fast, skriver Aftenposten.

Politiets beslutning om å nekte tillatelse til koranbrenning utenfor Tyrkias og Iraks ambassader i februar var derfor feil, er domstolens konklusjon.

«Koranbrenneren» vil fortsette til alle andre «tar til fornuft»

mest lest