Etter internt strid trakk han seg i januar fra partiet han stiftet så sent som i 2020. Nå er Owe Ingemann Waltherzøe i full gang med å samle de nødvendige 5000 underskriftene til å stille til stortingsvalg i 2025 med Det norske industripartiet (DNI).
Det var INP som var «babyen» han jobbet med siden 2017. Fra sent i 2022 fikk INP virkelig vind i seilene. Medlemstallet eksploderte i 2023 og de gjorde et brakvalg.
Men voksesmertene endte i brudd. Waltherzøe lederstil ble kritisert, kraftig. I januar uttrykte landsstyret mistillit, Waltherzøe trakk seg og stiftet nytt parti.
En god del av INPs gamle medlemmer er blitt med over i Waltherzøes nye parti. INP har mistet 2000 av sine 14.000 medlemmer.
Grenlandsmannen Waltherzøe (61) sitter i kommunestyret i Porsgrunn og i fylkestinget i Telemark, jobber i Nordsjøen og samler også inn underskrifter for DNI. De trenger 5000 underskrifter før 31. desember.
– Vi har er godt igang, men har et stykke igjen, sier partilederen på telefon til iNyheter om innsamlingen av underskrifter.
Waltherzøe er kritisk til måten myndighetene har lovfestet kravet. Det virker designet for å gjøre det vanskelig å starte partiet.
– Disse underskriftene er det eneste som nå ikke er digitalisert, sier Waltherzøe oppgitt.
Man må i praksis stå på stand rundt omkring og hanke inne folk som gir sin signatur, navn, fødselsdato og epost. Og det er kun snakk om en støtteerklæring, det er ingen innmelding i partiet som kreves.
– Folk skriver med kulepenn, og det blir noen ganger utydelig. I praksis må vi nok ha 20 prosent flere underskifter enn kravet på 5000 fordi mange signaturer blir underkjent, sier han.
Han er selv ute og tar innsamlingsjobben, men har også hjelp fra nyinnmeldte partimedlemmer landet rundt.
– Dette er å trekke opp stigen etter seg og de etterlater en demokratisk utfordring. Det er ikke engang lov å scanne inn støtteerklæringer og sende via epost. Til og med rettspapirer til Høyesterett er det lov å signere digitalt, men ikke en støtteerklæring der du ikke melder deg inn i partiet, men støtter bare at det kan registreres, sier Waltherzøe oppgitt.
Han mener det er de etablerte partiene på Stortinget som selv sitter i Partilovnemda og som «nå trekker opp stigen etter seg».
– Det er kanskje ikke så rart at Stortinget kun har fått tre-fire nye partier å konkurrere med de siste 50 årene, sukker han.
Waltherzøe forteller iNyheter at de nå har stiftet fylkeslag rundt om og bare mangler fem fylker før DNI er landsdekkene.
– Og det kommer lokallag til hele tiden, sier han.
Waltherzøe mener de er i rute til å klare kravet innen fristen går ut i desember.
– Dette skal vi klare, sier han optimistisk.