Sissener er enig med Spetalen: Legger skylden på regjeringen og venstresiden

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 4. juni 2023 | 05:08

Investor og fondsforvalter Jan Petter Sissener er enig med investor Øystein Stray Spetalen og legger skylden på regjeringen og venstresiden for den svake kronen.

– Jeg tror investorene misliker uforutsigbarheten, de vil jo ha forutsigbare rammevilkår, sier han til Dagens Næringsliv.

I det siste har regjeringen fått mye kritikk fra flere som mener det er regjeringen og dens politikk, som er årsak til kronekollapsen, og at rikfolk flytter fra landet. I et intervju med DN denne uken tordnet Øystein Stray Spetalen mot statsminister Jonas Gahr Støre, regjeringen og den politiske venstresiden.

– Du må huske at utlendingene er dobbelt så store som nordmennene på Oslo Børs. Hundrevis av milliarder kroner har forsvunnet ut av landet, sier Sissener til DN.

Den norske kronen er blant valutaene som har svekket seg mest i verden siden nyttår. Én euro koster nå 11,8 kroner og for én dollar må man ut med 11,02 kroner.

Les også: Hardt ut mot Spetalen: – bommer ettertrykkelig

Sissener mener at en av årsakene til at kronen har falt er at tilliten til Norge og landets fremtid er svekket. Han peker på lakseskatten og ønsket om å fase ut oljen, samt formuesskatt og utbytteskatt som gjør at rike nordmenn flytter til Sveits.

– Med den sittende regjeringen har uforutsigbarheten økt betydelig. I femten år har den norske staten brukt penger som fulle sjømenn. Nå som vi skal fase ut oljen må vi huske at Norge uten olje i realiteten er et fattig industriland.

Han mener at Norge har gjort seg mindre attraktivt å investere i, og at utenlandske investorer nå snakker om «politisk risiko» i Norge på grunn av forverrede rammevilkår.

Sissener mener det er et paradoks at rike mennesker som skaper arbeidsplasser nærmest ugleses på i Norge, mens de som tjener millioner på idrett idoliseres.

mest lest