Nei til normalisering av sminke for menn

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 4. september 2022 | 08:57

La det være sagt:

Jeg har blitt sminket mange ganger. Nærmest pålagt, før jeg skulle i TV-studio. Men at gutter og menn nå har begynt å sminke seg til vanlig i større grad, slik NRK melder, er en trist utvikling. 

Den norske makeupartisten Tomas Erdis deler sminketips på Instagram, forteller statskanalen.

– Jeg merker en kjempestor forskjell på normaliseringen av at menn bruker sminke. Den nye generasjonen er ikke like opptatt av regler og normer, og jeg merker det er mer akseptert at menn også kan bruke sminke, sier han til NRK.

Kvinner, i det minste en del av dem, har kjempet mot utseendefokus i lang tid. Kritikken er at det gjør jenter til et objekt og at de måles på overfladiske ting. Nå beveger menn seg inn i samme spor.

Les også: Maskuliniteten slår tilbake

Rent bortsett fra ansiktet føles rart og stivt med sminke på og er noe menn av den enkle grunn burde unngå å gjøre til en norm for eget kjønn, er symbolikken uheldig. Sminke, slik det brukes etter de nye trendene,  gir oss assosiasjoner til noe feminint. Det vi trenger nå er at menn blir mer menn. Ikke at de blir (enda) mer som kvinner.

Det er ikke noe galt med det feminine. En mann elsker det feminine med en kvinne. Vi er utrolig takknemlige for at dere gjør dere vakre. Menn føler at dere gjør det for oss selv om mange kvinner vil hevde at de like mye sminker seg for å imponere andre kvinner. Og dere bruker tusenvis av kroner i året og står timesvis foran speilet. Dette er nok en byrde med det å være kvinne. Vi skal anerkjenne dere for den innsatsen som legges ned.

Men det er ikke noe for oss menn.

Kanskje vil den motviljen jeg gir uttrykk for her virke fullstendig bakstreversk om den leses om tretti år. Noen vil sikkert allerede mene at det ikke henger med i tiden. Men om menn fremover begynner å bruke tid på å sminke seg, for å ta seg bra ut, har vi ikke bare tatt bort tid fra andre ting å fylle dagene med, vi har også pådratt oss nok et unødvendig forbruk.

Jeg håper derfor også miljøbevegelsen blir med på dette oppropet mot mannlig sminke. Tillat meg litt ironi. Ja, muligens kan vi her få en felles kampsak mellom den klimabevisste venstresiden og den mer maskulint opptatte høyresiden. 

“Nei til normalisering av sminke for menn.”

iNyheter #3: Helge Lurås kommenterer mannen

mest lest