Huitfeldt og ektemannen trosset råd om aksjer fra UDs toppbyråkrat

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 4. september 2023 | 17:24

Da Anniken Huitfeldt tiltrådte i 2021 fikk hun klar anbefaling fra UDs øverste embetsmann Tore Hattrem om at mannen burde plassere pengene i fond. Istedet foretok ektemann Ola Flem over 100 transaksjoner i enkeltaksjer frem til 2023.

Utenriksministeren hars agt at hun og ektefellen gikk gjennom håndbok for politisk ledelse samme kveld som hun var utnevnt til statsråd. Da skal Flem ha sagt at han hadde «mest i aksjefond, og noen enkeltaksjer».

Huitfeldt medte dette videre til utenriksråd Tore Hattrem. Han ga henne da et klart råd:

– Jeg stilte utenriksministeren spørsmål om mannens firma. Jeg sa at det tryggeste er å investere i fond, skriver Hattrem i en epost til DN via Utenriksdepartementets kommunikasjonsavdeling.

Hattrem er nå norsk ambassadør i London.

Huitfeldt hevder hun deretter hadde en ny samtale med sin mann, men at de deretter ikke snakket om aksjer før hun hadde samtalen med ham 6. august i år etter Ola Borten Moe saken.

Men utenriksråd Hattrems anbefaling om fond var ikke det første rådet Huitfeldt fikk fra embetsverket i regjering rundt ektefeller og aksjehandel.

Ifølge TV 2 fikk Støre-regjeringen og Huitfeldt en eksplisitt advarsel om at ektefeller aksjehandel kunne føre til habilitetskonflikt to dager etter at de ble utnevnt.

Lørdag 16. oktober 2021 var alle de nye statsrådene samlet på Statsministerens kontor (SMK). Der holdt ekspedisjonssjef Therese Steen ved Administrativ og konstitusjonell avdeling en gjennomgang av habilitetsreglene.

TV 2 har snakket med flere av de som var til stede og Steen skal ha nevnt både ektefellers aksjehandel og såkalt daytrading som spesifikke situasjoner statsrådene måtte være oppmerksomme på.

«Man bør ikke drive med daytrading,» skal Steen ha sagt.

Men det gjorde altså Huitfeldt.

I flere kommentarer den siste tiden har videre folk stilt spørsmål ved hvor troverdig det er at Huitfeldt ikke har diskuterte jobben med sin ektemann på måter som gjør at han kan ha fanget opp børssensitiv informasjon.

Huitfeldt har hevdet at hun aldri diskuterte jobb med sin aksjehandlende ektemann.

mest lest