Investeringer for 12 milliarder legges på is: – Sentralisering av Vedum

Avatar photo
Publisert 4. oktober 2022 | 16:06

Høyre er bekymret, men sier samtidig at oppdretterne må betale mer skatt.

Ferske tall fra oppdrettsnæringen selv viser at investeringer til en verdi av 12 milliarder kroner nå legges på is etter regjeringen kom med et nytt skatteforslag som skal hente mer penger fra fiskerinæringen. Det melder NRK.

Oppdrettsgiganter som Mowi, Lerøy, Cermaq, Nordlaks, Salmar og Nova Sea sier de stanser utbygginger og investeringer etter regjeringens skatteforslag.

Ifølge Sjømat Norge utgjør de utsatte eller kansellerte investeringene 12 milliarder kroner totalt så langt, men summen øker hver eneste dag, sier kommunikasjonssjef Øyvind André Haram til NRK.

– Dette er det motsatte av det regjeringen har sagt de ønsker mer av, nemlig økt verdiskaping langs kysten, sier Haram til NRK.

Ørjan Wenberg, daglig leder hos Wenberg Fiskeoppdrett, sier til NRK at forslaget fra regjeringen setter tusenvis av arbeidsplasser langs kysten i fare og skaper stor usikkerhet i næringen.

– Den utviklingen vi har ønsket med tanke på vekst og miljø blir nå stoppet opp. Nyinvesteringer blir satt på hold, erkjenner Wenberg overfor NRK.

Høyre er enig med regjeringen

Stortingsrepresentant Bård Ludvig Thorheim i Høyre sier han er bekymret.

Han kan fortelle til NRK at han de siste dagene har blitt nedringt – ikke bare av folk i havbruksnæringen, men også lokalpolitikere fra både Senterpartiet og Arbeiderpartiet.

– Dette er politikere i Nordland som har tryglet meg om at Høyre må gjøre noe. De forteller at investeringer i hundrevis av arbeidsplasser de hadde gledet seg til, er lagt på is. Dette går ut over kommunen og lokalsamfunnet. Det er ganske sterkt å høre, sier Thorheim til NRK.

Les også: Kanye West: Black Lives Matter var lureri

Likevel mener Høyre at havbruksnæringen må betale mer i skatt.

Da Høyre satt i regjering gikk de inn for en ordning med produksjonsavgift istedenfor økt skattetrykk, ifølge partiet selv.

– Vi ser det kan være grunnlag for at havbruksnæringen kan bidra mer enn i dag, sier Høyres næringspolitiske talsperson, Linda Hofstad Helleland til NRK.

FrP kaller forslaget en katastrofe

– SP og APs forslag om 40 prosent ekstraskatt på toppen av alt fra før er en katastrofe for kysten og distrikts-Norge, skriver FrPs stortingsrepresentant Helge Andre Njåstad på sin Facebook-side.

Videre skriver han at FrP, kysten og næringen står samlet mot denne sentraliseringen Vedum forsøker på ved å flytte midler fra kystsamfunn til Finansdepartementet.

Verdiene skal være igjen i kommunene, ikke suges inn til statskassa slik som SP ønsker, skriver Njåstad.

FrP vil stanse kvitteringsordning: – Det er tross alt blant innvandrere det begås flest våpen- og voldslovbrudd

mest lest