Fall i boligprisene i september – ber Norges Bank besinne seg

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 4. oktober 2023 | 12:09

Boligprisene falt 1,9 prosent nominelt på månedsbasis i september viser tall fra Eiendom Norge. Men korrigert for sesongvariasjoner falt prisene bare 0,2 prosent.

– Dette er den nest svakeste september-måneden i boligprisstatistikkens historie. Det er bare i 2022 vi har hatt en svakere utvikling i september, sier Eiendom Norge-direktør Henning Lauridsen i en pressemelding.

Sterkest sesongkorrigert utvikling hadde Stavanger hvor prisene steg med 0,6 prosent, mens Bodø var svakest med 1,6 prosent fall. I Oslo falt prisene 1,9 prosent nominelt og 0,1 prosent sesongjustert i september.

Så langt i år er boligprisene i Norge opp 3,7 prosent. Blant byene har Kristiansand og Stavanger vært sterkest med henholdsvis 10 og 9,6 prosent oppgang.

– Dette er ikke overraskende i lys av den økte i aktiviteten i olje- og gassnæringen. Resten av landet kommer med stor sannsynlighet til å ende med en (nominell) utvikling rundt null når året er omme. Dette vil i likhet med i 2022 innebære et realboligprisfall i de fleste områder, sier Lauridsen.

Han mener prisutviklingen på boliger tilsier en lavkonjunktur og at Norges Bank må stoppe rentehevingene.

– I september satte Norges Bank opp renten ytterligere og åpnet for muligheten for en økning til i desember. Den siste kan Norges Bank avlyse, da de allerede har lagt grunnlaget for fremtidig finansiell ustabilitet og lavkonjunktur ved å tvinge boligbyggingen til de laveste nivåene siden bankkrisen.

Boligsjefen er bekymret.

– Nå må Norges Bank roe seg, og de må også ta hensyn til stabil produksjon og sysselsetting i rentesettingen slik sentralbankloven krever, sier Lauridsen.

mest lest