INP større enn SP på ny måling: – Politikerne lytter ikke til grasrota

Avatar photo
Benjamin Bringsås
Journalist
Publisert 4. november 2023 | 18:01

Industri- og Næringspartiet får sin beste måling noen gang, med enn betydelig oppgang på 1,3 prosentpoeng fra oktober til novembermålingen til InFact for Nettavisen.

Partiet måles til hele 5,3 prosent.

En oppslutning rundt dette ved neste stortingsvalg vil si at INP ligger godt over sperregrensen, og dermed vil kvalifisere seg til utjevningsmandater.

Tidligere har partiet stort sett bare vært inne på Stortinget med direktemandater fra vestlandet, samt med enkeltmålinger rundt 4-prosenten.

Dersom Nettavisen-målingen hadde vært valgresultat ville de imidlertid kommet inn med 9 mandater, viser InFacts beregning.

– Er INPs fremvekst et tegn på at folket har mistet tillit til de etablerte partiene?, spør iNyheter.

Ja jeg tror at de etablerte partiene ikke har maktet å fange opp strømninger i befolkningen. Det er en utbredt oppfatning at politikerne ikke lytter til grasrota det være seg næringslivet eller arbeidsfolk, sier partilederen, og følger opp med:

Veldig mange er nå redd for å miste arbeidsplassen sin. Strømpriskrise og handlingslammelse i forhold til at helt vanlige folk ser en reell vekstandsnedgang. Høye renter og utgiftene er uten kontroll akkurat nå. Det må tas andre grep enn å be eiere ryke og reise.

– Det ligger an til at INP kommer inn på tinget med betydelig makt. Hva er det første du vil ta tak i?

Det første vi skal ta tak i er å få kontroll på kraftmarkedet vårt. Med det vil mye løse seg. Så må vi sende signaler til industri og næringsliv om at det skal være stabilt og forutsigbart å investere i Norge. Fattigdom skal avvikles, ikke utvikles, sier Waltherzøe.

Les også: INP får makt i minst 19 kommuner

Samtidig som INP ligger an til en knallmåling, går det motsatt vei for Senterpartiet. SP ligger an til å tape hele 20 mandater.

– Det oppsiktsvekkende er ikke nødvendigvis at vi gjør det bra, men at Senterpartiet fortsatt sitter i en regjering som virker handlingslammet i forhold til strømpriskrisen, mens de sender regninger for bedre vær om 50 år til vanlige arbeidsfolk, sier Waltherzøe til Nettavisen.

Deler av årsaken til INPs fremvekst er at de ikke har opplevd skandaler, slik andre småpartiet har gjort. Det mener valgforsker Jonas Stein ved Universitetet i Tromsø.

Nå vil partiet imidlertid få hardere tider i vente, skal vi tro Stein.

– INP har bygget sin partiprofil på å protestere mot eliten. Men ettersom de gjør det bedre og bedre på målingene, vil de få et kritisk søkelys rettet mot seg. De må tåle å bli stilt til veggs av media, på lik linje med de større partiene, sier valgforskeren til Nettavisen.

mest lest