Norge har fått sin første investeringsgullmynt

Avatar photo
Publisert 4. desember 2023 | 19:13

Edelmetallforhandleren K.A. Rasmussen har produsert og lansert Norges aller første investeringsmynt.

Mynten er nå tilgjengelig på markedet, laget av 100% resirkulerte nordiske edelmetaller.

– Canada har sin Maple Leaf-mynt, Sør-Afrika har sin Krugerrand-mynt og USA har sin Eagle. Det er på tide at det kommer en norsk mynt på investeringsmarkedet også, opplyser Torodd Rande i en pressemelding fra K.A. Rasmussen.

Motivet på mynten er av Harald Hårfagre, som er regnet som den første kongen over deler av Norge. Han er anslått født mellom årene 850 og 870, og døde trolig i år 931 eller 932. Hårfagres rike omfattet trolig store deler av Vestlandet, fra Lindesnes og langs kysten til Trøndelag.

Dette bildet viser fremsiden og baksiden av den nye investeringsmynten. Foto: K.A. Rasmussen.

Mynten har en renhet på 99,99 prosent, og er med det betraktet som 24-karats gull.

Les også: 1000 år gammel gullmynt funnet i Valdres

– Denne har vært planlagt i støpeskjeen siden vinteren 2022, og med en idé og et ønske om å kunne presentere kongerekken, måtte vi jo starte med den første kongen; Harald Hårfagre. Målet er jo med tiden å forhåpentligvis kunne produsere flere mynter, preget med flere konger, forteller Rande.

Mynten veier én troy-unse (oz), som tilsvarer 31,1034768 gram, og selges i skrivende stund for 22.829 kroner på K.A. Rasmussens nettsider. Investeringsmynter er fritatt merverdiavgiften (moms).

Laget kun 200 eksemplarer

Selskapet har laget mynten som et investeringsobjekt, men tror mynten også kan bli et samlerobjekt.

– Vi vet at mange allerede har ventet på denne mynten, og selv om den er produsert som en investeringsmynt, blir den nok også av mange sett på som et interessant samlerobjekt. Med tanke på det begrensede opplaget på 200 mynter i gull og sølv og det vakre designet er den unik i seg selv, opplyser selskapet, som understreker at det kan bli produsert flere dersom denne mynten selger godt.

Les også: Prisrekord for gull

Selskapet skriver at de lenge har ønsket å lage en egen mynt, og at de kan finne på å lage mynter med motiv av andre konger i fremtiden.

– Og hvis det nå blir sånn at det kommer nye mynter med nye konger fremover, så er det jo morsomt for mange å sikre seg hele rekken, opplyser selskapet.

I tillegg til selve myntformatet i gull 1 OZ, kommer nyvinningen også i form av en myntbarre i sølv på 1 kg. Disse skiller seg ut fra opprinnelige barrer ved å være momsfrie fordi de faktisk gjelder som et gyldig betalingsmiddel.

mest lest