1000 år gammel gullmynt funnet i Valdres

Avatar photo
Publisert 30. november 2023 | 15:59

En svært sjelden bysantinsk mynt er funnet i fjellet i Vestre Slidre kommune av en privatperson med metalldetektor.

Mynten skal være en bysantinsk histamenon nomisma. Dette er gullmynter som ble innført i Det bysantinske riket, rundt år 960.

– Dette er et svært, svært sjeldent funn, og det er unikt i Norge, sier May-Tove Smiseth, arkeolog og seniorrådgiver i Innlandet fylkeskommune.

Mynten blir beskrevet som svært godt bevart.

– Det er nesten så vi ikke tror det. Vi blir stående og se på det og tenker «Er det virkelig en gullmynt?», sier Smiseth til VG.

Mynten har også to inskripsjoner, en i latin, som sier: «Jesus Christ, King of those who reign», og en i gresk som sier: «Basil and Constantine, emperors of the romans».

Tidligere er det funnet totalt tre bysantinske mynter i Sverige. Det er ikke funnet noen i Danmark. Mynten som nå er funnet i Valdres er den eneste av sitt slag i Norge.

Funnstedet beskrives som merkelig, og vil undersøkes neste år når feltsesongen starter igjen i 2024, opplyser fylkeskommunen. De anser det imdilertid som usannsynlig at de vil finne noe mer der.

– Funnstedet er merkelig. Og vi er nesten sikre på at mynten har ligget for seg, som gjør det enda merkeligere, sier Smiseth til VG.

Hun sier det ville gitt mer mening dersom mynten ble funnet i det som tidligere var tett befolket.

Fylkeskommunen kan foreløpig ikke si mer om funnstedet enn at det er strandsone.

Kan ha blitt bragt til Norge av Harald Hardråde

Det er umulig å si sikkert hvordan mynten havnet i Valdres, men Fylkeskommunen har én teori:

«Vi vet nemlig at Harald Hardråde var en del av keiserens garde i Konstantinopel fra ca. 1034. På denne tiden var det skikk at gardistene fikk rett til å plyndre palasset når keiseren døde. Ifølge sagaen kom Harald og hans menn hjem til Norge i 1046. Med seg hadde de skip fullastede av gull fra blant annet Det bysantinske riket. Mynten kan deretter ha fortsatt ferden mot Bjørgvin med en av tidens geistlige. Til og med fortidens geistlige kunne være uheldige, og det er selvsagt mulig at mynten ble mistet på ferden».

Så kan man spekulere i hvordan mynten havnet i Innlandet! Har den vært en del av Harald Hardrådes lønn som han fikk med seg hjem til Norge etter at han jobbet i den bysantinske keiserens livgarde i 1034?

I løpet av Haralds tid i Bysants hadde tre keisere dødd, skriver Innlandet fylkeskommune på sine nettsider.

Mynten skal nå overleveres kulturhistorisk museum.

mest lest