Skyter rundt 200 artillerigranater mot Sør-Korea

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 5. januar 2024 | 10:42

Fredag avfyrte Nord-Korea over 200 artillerigranater i nærheten av de vestlige grenseøyene til Sør-Korea, noe som resulterte i at Seoul utstedte en oppfordring til innbyggerne om å søke til tilfluktsrom.

Det melder nyhetsbyrået Yonhap.

Ingen innbyggere på øyene Yeonpyeong og Baengnyeong ble skadet, ifølge informasjon fra Seouls militære. Granatnedslaget skjedde mellom klokken 9 og 11 lokal tid og landet i farvannene nord for den omdiskuterte interkoreanske maritime grensen, kjent som den nordlige grenselinjen, bare noen få kilometer nord for Nord-Koreas kystlinje.

Sør-Koreas militære omtalte Nord-Koreas handling som en «provoserende» handling og advarte om tilsvarende tiltak.

«Vi advarer alvorlig om at det totale ansvaret for slike kriseforverrende situasjoner ligger hos Nord-Korea, og oppfordrer sterkt til umiddelbar stans,» uttalte talsperson oberst Lee Sung-jun under en pressekonferanse.

«Under nært samarbeid mellom Sør-Korea og USA overvåker vår militære enhet aktiviteten nøye og vil gjennomføre tiltak som svar på Nord-Koreas provokasjoner.»

Ber om høyere våpenproduksjon

Nord-Koreas leder Kim Jong-un anmodet om økt produksjon av utstyr for rakettutskyting, og uttalte at dette bør gjøres som en forberedelse til et potensielt «militært oppgjør» med Sør-Korea og USA. Disse uttalelsene ble rapportert etter et besøk ved en fabrikk på fredag, ifølge statlige medier.

mest lest