Rasende etter uttalelsene fra Pentagon: – Det vil være helt uakseptabelt

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 5. februar 2023 | 07:00

Den ukrainske regjeringen skal være rasende etter uttalelsene fra Pentagon om at de ukrainske styrkene ikke vil være i stand til å gjenerobre Krim-halvøya fra Russland.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har gjentatte ganger uttalt at Ukraina skal gjenerobre hele Ukraina, inkludert Krim.

Ukrainske styrker vil i den nærmeste framtid ikke være i stand til å gjenerobre Krim-halvøya fra Russland, mener Pentagon, ifølge Politico, som viser til flere kilder som var til stede under et møte, da fire Pentagon-topper bak lukkede dører denne uka orienterte forsvarskomiteen i Representantenes hus.

Russland annekterte Krim-halvøya i 2014, og gjenerobring av området er et uttalt mål fra Ukrainas side.

– Vi kommer ikke til å kommentere hva som ble sagt under en gradert orientering bak lukkede dører, og vi kommer heller ikke til å snakke om hypoteser eller spekulere når det gjelder mulige framtidige operasjoner, sier Pentagons talsperson Sabrina Singh til Politico.

USAs forsvarssjef, general Mark Milley, har gjentatte ganger reist tvil om hvorvidt Ukraina er i stand til å gjenerobre områdene Russland har okkupert og annektert.

– Sannsynligheten for en ukrainsk militær seier i nær framtid, der russerne kastes ut av hele Ukraina, inkludert Krim, er militært sett ikke høy, sa Milley i november.

Og i midten av januar var den amerikanske forsvarssjefen like skeptisk.

– Jeg fastholder at det i år vil være svært, svært vanskelig å drive russiske styrker helt ut av områdene de okkuperer i Ukraina, sa han under et møte i Tyskland.

– Dette betyr ikke at det ikke kan skje, at det ikke vil skje, men det vil bli svært, svært vanskelig, la han til.

Uttalelse ble ikke godt mottatt i Kyiv.

Ledelsen i Kyiv fastholder at nye og tyngre våpensystemer vil gjøre dem i stand til å drive russiske styrkene helt ut av landet.

Zelenskyjs stabssjef Andrij Jermak, mener det er er helt utenkelig med en seier uten at også Krim-halvøya blir gjenerobret.

– Det vil være helt uakseptabelt, slo han fast under Verdens økonomiske forum i Davos nylig.

Lederen i forsvarskomiteen i Representantenes hus, republikaneren Mike Rogers, mener krigen i Ukraina må avsluttes i løpet av sommeren. Han mener at Russland kommer aldri til å gi slipp på Krim.

– Jeg tror ikke at det hersker enighet ennå om hva som faktisk er oppnåelig. Jeg mener derfor at det må rettes et visst press på Zelenskyj fra vår egen regjering og Nato, for å få ham til å forklare hvordan en seier kan se ut, sa Rogers.

USA har til nå gitt og lovet godt over 1.000 milliarder kroner i støtte til Ukraina.

Zelenskyj vil ikke overgi Bakhmut: – Vi vil kjempe så lenge vi kan

mest lest