Bakhmut: Kappløp om å få de siste sivile ut av byen som beskrives som «helvete på jord»

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 5. mars 2023 | 05:50

Sivile flykter fra Bakhmut mens kampene raser om den østlige byen i Ukraina.

Ukrainas styrker prøver å hjelpe innbyggerne med å flykte.

En kvinne ble drept og to menn ble hardt såret av granatangrep da de forsøkte å krysse en provisorisk bro ut av Bakhmut lørdag, ifølge ukrainske tropper som hjalp dem.

En anonym representant for den ukrainske hæren, fortalte nyhetsbyrået Associated Press at det nå var for farlig for sivile å forlate byen med bil, og at folk måtte flykte til fots i stedet.

The White Angels, en politievakueringsgruppe, gjennomsøker de dødelige distriktene i den granatødelagte byen for å evakuere barn og eldre.

Det er et søk som har ført til rykter om at politiet tar barn fra foreldre som nekter å forlate, noe som har fått noen familier til å skjule sine sønner og døtre, uforklarlig som det kan virke.

Journalister fra AP nær Bakhmut rapporterte lørdag at de så en pontongbro satt opp av ukrainske soldater for å hjelpe byens få gjenværende innbyggere med å nå den nærliggende landsbyen Khromove. Senere så de minst fem hus i brann som følge av angrep i Khromove.

I flere måneder har Bakhmut vært et sentralt mål for Moskvas østlige offensiv, med russiske tropper, inkludert store styrker fra den private Wagner-gruppen.

Ukrainske enheter har i løpet av de siste 36 timene ødelagt to viktige broer like utenfor Bakhmut, inkludert en som knytter den til den nærliggende byen Chasiv Yar langs den siste gjenværende ukrainske forsyningsruten, ifølge britiske militære etterretningstjenestemenn og andre vestlige analytikere.

Det britiske forsvarsdepartementet sa i den siste av sine regelmessige Twitter-oppdateringer at ødeleggelsen av broene kom mens russiske krigere gjorde ytterligere inntog i Bakhmuts nordlige forsteder, og økte presset på sine ukrainske forsvarere.

Wagner-sjefen ber Zelenskyj om å forlate Bakhmut

mest lest