Anklaget for å lekke militære hemmeligheter via dating-plattform

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 5. mars 2024 | 06:28

En sivilt ansatt i det amerikanske flyvåpenet anklages for å ha lekket gradert militærdokumenter til en kvinne han møtte på en dating-plattform.

Ifølge Reuters tilstod Jack Teixeira på mandag å ha begått ett av de mest alvorlige nasjonale sikkerhetsbruddene i USA på mange år.

Teixeira, som har vært fengslet siden hans arrestasjon i april i fjor, tilstod under en høring i føderal domstol i Boston etter å ha inngått en avtale med påtalemyndigheten. Han risikerer over 16 års fengsel.

Den 22 år gamle mannen innrømmet å ha begått seks lovbrudd ved villet overføring av klassifisert informasjon angående nasjonal sikkerhet. Dette skjedde i forbindelse med en lekkasje i fjor av en omfattende mengde klassifiserte dokumenter til en gruppe spillere på meldingsappen Discord.

Teixeira som hadde en høy sikkerhetsklarering fikk tilgang til hundrevis av klassifiserte dokumenter relatert til Russlands invasjon av Ukraina fra januar 2022, ifølge påtalemyndighetene.

Assisterende statsadvokat Jason Casey uttalte i retten på mandag at til tross for at hans overordnede advarte ham to ganger i løpet av 2022 om hans håndtering av klassifisert informasjon og rådet ham mot å gjennomføre «grundige undersøkelser» av etterretningsinformasjon, fortsatte Teixeira å ignorere disse advarslene.

Som del av avtalen gikk påtalemyndighetene med på ikke å tiltale Teixeira for ytterligere brudd på Spionasjeloven.

I henhold til avtalen vil straffen være på minst 11 års fengsel, og påtalemyndighetene vil be om at Teixeira blir dømt til 16 år og åtte måneder bak murene.

Datoen for domsavsigelsen er satt til den 27. september.

mest lest