Spår åtte rentekutt

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 5. mars 2024 | 10:03

Danske Bank venter åtte rentekutt på to år.

Det melder E24.

Ifølge økonomiavisen forventer banken det første rentekuttet i juni, men advarer om at et kostbart lønnsoppgjør kan føre til at dette ikke skjer.

Mange nordmenn sliter alt med å betjene utgiftene etter de siste rentehevingene. Styringsrenten fra sentralbanken ligger nå på 4,5 prosent etter den siste økningen i desember.

Les også: Inkassobyrå: – Stadig flere gir opp

Men Danske Bank antyder imidlertid at det kan være lysere tider for renten på horisonten. Sjeføkonom i banken, Frank Jullum, begrunner forventningen om rentekutt med flere faktorer:

– Vi legger til grunn at renten virker innstrammende, noe som vil gjøre at inflasjonen vil avta. Vi ser det samme i land rundt oss, og vi forventer rentekutt i takt med andre sentralbanker, sier Jullum til E24.

Han påpeker videre at pengepolitikken tar hensyn til fremtiden.

– Inflasjonen må ikke ned på to prosent før renten kuttes. I det den er på to prosent, skal renten være på normalnivå. Da må det kuttes litt før.

Målet til Norges Bank er en inflasjon på to prosent.

Les også: Betydelig forverring av nordmenns økonomi

På sørsmål fra E24 om hva skal til for at det ikke blir rentekutt i juni, svarer Jullum:

– Den opplagte kandidaten er hvis lønnsoppgjøret går av skaftet og ender godt over fem prosent.

Han påpeker også at avgjørelsen til andre sentralbanker spiller inn.

– Hvis andre sentralbanker ikke kutter renten, blir det vanskeligere for Norges Bank å gjøre det. Dette er av hensyn til kronekursen og importert inflasjon. Da reduseres handlingsrommet til sentralbanken her hjemme, sier sjeføkonomen til E24.

Danske Bank forventer ytterligere tre rentekutt i løpet av året, noe som vil føre til at styringsrenten ender på 3,5 prosent ved utgangen av 2024.

Ifølge en rapport bra banken forventes det fire rentekutt neste år, slik at styringsrenten blir liggende 2,5 prosent ved utgangen av 2025.

mest lest