Stortinget vedtar sterk kritikk av Erna Solberg

Avatar photo
Publisert 5. mars 2024 | 15:32

Stortinget har for første gang fremmet sterk kritikk mot en tidligere statsminister under behandlingen av habilitetssakene mot Erna Solberg og flere andre toppolitikere tirsdag.

Det var et samstemt storting som vedtok innstillingen om å rette sterk kritikk mot Erna Solberg (H) i saken om inhabilitet på grunn av mannens aksjehandel.

Flere partier, inkludert regjeringspartiene Ap og Sp, slo fast i debatten at Solberg ikke kunne ha fortsatt som statsminister dersom habilitetsbruddene knyttet til ektemannens aksjehandler var blitt kjent mens hun var regjeringssjef.

– Jeg tar til meg kritikken fra Stortinget, sa Solberg selv i sitt innlegg under debatten.

I tillegg rettes kritikk mot både Solbergs regjering og Jonas Gahr Støres (Ap) regjering for deres mangelfulle rutiner for forhindring av brudd på habilitetsreglene.

Les også: Max Hermansen vil tilby én million til hver muslim som reiser «hjem»

Arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna (Ap) får kritikk for sin inhabilitet i forbindelse med utdeling av støtte til Raftostiftelsen, Wergelandsenteret og Utøya AS, samt utnevnelsen av en venn som styremedlem. Tidligere utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) får kritikk for sin inhabilitet i forbindelse med ektemannens aksjehandel.

Alt dette er i tråd med innstillingen fra kontroll- og konstitusjonskomiteen, som ble lagt frem sist onsdag. Stortinget ber også regjeringen gjøre en rekke grep for å forbedre regler og praksis.

Stemte ned mistillitsforslag mot Brenna

Fremskrittspartiets representanter ble stående alene bak deres mistillitsforslaget mot arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna. Stemmetallet ble 13 mot 89. Det var ikke full sal under voteringen.

Ap-statsråden unngår også et vedtak om sterk kritikk for brudd på habilitetsreglene, trass i at Høyre, KrF og MDG ønsket dette.

Stortingsflertallet med Ap, Sp, SV, Venstre og Rødt går i stedet inn for et mildere kritikkvedtak mot Brenna.

Les også: Afghansk asylsøker halshugget to kvinner på bordell i Wien

Et mistillitsforslag er et forslag som fremmes for Stortinget. Dersom det blir vedtatt, innebærer det at stortingsflertallet ikke lenger har tillit til regjeringen eller til en enkelt statsråd, som dermed tvinges til å gå av.

Et kritikkvedtak er en solid skrape i lakken for Brenna, men det får ingen praktiske følger for statsrådsgjerningen hennes.

mest lest