Macron og Ursula von der Leyen besøker Kina: – Få litt støtte i håndteringen av Russland

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 5. april 2023 | 08:27

Frankrikes president Emmanuel Macron og EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen er satt til å ankomme Kina på onsdag for et tre-dagers statsbesøk.

Macron vil bli ledsaget av en delegasjon på mer enn 50 administrerende direktører og møte det franske næringslivet, men alle øyne vil være rettet mot hvordan han og von der Leyen diskuterer krigen i Ukraina med den kinesiske ledelsen.

– Hovedsaken som Macron og von der Leyen trolig vil presse på, er å bidra til å få litt støtte fra Kina i håndteringen av Russland og å bidra til å komme videre på den fronten, sier Zsuzsa Anna Ferenczy, forsker ved Sveriges institutt for sikkerhets- og utviklingspolitikk, til Al Jazeera.

– Realistisk sett tror jeg ikke vi kan forvente så mye, men jeg tror tydeligvis alle er enige om at det er prioriteten, sier Ferenczy.

Kina er offisielt nøytral til krigen, men har støttet opp om Russland økonomisk og diplomatisk i møte med vestlige sanksjoner. Xi har også øret til Russlands president Vladimir Putin, som han deler et nært vennskap med som strekker seg over mer enn et tiår. I mars signerte duoen et kinesisk-russisk strategisk partnerskap under Xis statsbesøk i Moskva.

Macron og USAs president Joe Biden ble i en telefonsamtale i forkant av den franske lederens reise enige om å engasjere Kina for å fremskynde slutten på krigen i Ukraina, opplyser Elysee-palasset onsdag.

Lavrov advarer Europa: Vestlige «nikkedokker» gjør alt for å forlenge konflikten

mest lest