Så mange tror Jesus sto opp fra de døde – selv biskoper «sliter»

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 5. april 2023 | 16:24

Det er NRK som har spurt folk i en meningsmåling.

Den bibelske, nytestamentlige historien er omtrent som følger: Jesus kom til Jerusalem palmesøndag. Skjørtorsdag spiste ha siste måltid med disiplene. Langfredag ble han torturert, hengt på korset og døde. Påskeaften ble han lagt i graven. 1. påskedag skal han ha stått opp fra de døde.

I løpet av de neste 40 dagene skal Jesus ha vist seg flere ganger for disiplene, og på Kr. Himmelfartsdag – som navnet jo indikerer – reiste han opp i himmelen.

Les også: Mener Gud virkelig at det var riktig og nødvendig å drepe Jesus?

Spørsmålet er så hvor mange som tror på dette i dag. Ifølge NRKs undersøkelse er det «bare» 10 prosent i Norge som tror at Jesus sto opp fra de døde med sjel og kropp. Altså at han fysisk sto opp fra de døde.

Men ytterligere 16 prosent sier at de tror Jesus sto opp fra de døde, men ikke «fysisk». Det er trolig ulikt hva man legger i å stå opp fra de døde uten legemet. 14 prosent har svart «vet ikke». Mens 57 prosent har svart nei.

Preses i Den norske kirke, Olav Fykse Tveit, mener at uten oppstandelsen er det lite igjen av kristendommen

– Da er det tomt. Da er det hus og bygninger. Da er det ikke tro på den levende gud, at Gud skaper liv, at Gud er nær oss også i dag, sier Tveit.

Han legger tilo at det er «grunnleggende for den kristne tro at Jesus sto opp fra graven og dermed viste seg som Gud og Guds sønn.»

NRk skriver at Fykse Tveit «sier selv at han sliter med å tro på at Jesus faktisk gikk blant disiplene etter at han døde», men han stoler på Gud:

Biskop Olav Fykse Tveit i Den norske kirke. Foto: Bo Mathisen / Den norske kirke.

– Det er en tillit jeg har til Gud som gjør at jeg tror på oppstandelsen, så jeg tror på den oppstandne, svarer han.

Preses har også dette å si:

– Jeg tror jo at disiplene beskriver noe de faktisk har opplevd. Jeg tror at de både omtalte dette, og det var en sånn gjenfortelling som levde videre mens de som hadde fortalt det først fortsatt levde. Slik at man kunne gå tilbake og sjekke om dette bare var et påfunn.

For Espen Ottosen som jobber i Norsk luthersk misjonssamband er det imidlertid ikke noen tvil – eller kan være det.

– Det avgjørende spørsmålet for kristne er jo om Jesus var noe mer enn en profet, sier han.

Og Bibelens bevis på at Jesus er nettopp dét er at han «vant» over døden.

– Jeg tenker at oppstandelsen er det den kristne tro står og faller med, sier Ottosen.

– Absurd mye

For en gangs skyld har NRK faktisk valgt å inkludere kommentarfelt under artikkelen. Der har mange kastet seg på.

– En biskop som selv tviler på, at Jesus faktisk gikk blant disipliner etter, at han døde, fortjener ikke sin stilling. Kirken er ikke tjent med folk uten en sterk tro. Prester og biskoper som ikke har en sterk tro på Gud, tjener ikke Gud men djevelen. De bidrar at folk vil tvile enda mer enn de selv, altså vil bidra til avkristning av landet. Og det er det djevelen vil, at ingen skal tro på Jesus vår Gud, skriver en Leszek Krymski.

– «Kun» 1 av 10 tror på oppstandelsen? Jeg syntes da det er absurd mye, om 1 av 10 hadde trudde jorden var flat, på huldra eller at grønne seigmenn er fra mars så ville da det vært sjokkerende mye. At folk fremdeles tror på absurde ting skrevet i gamle bøker er et alvorlig problem og viser at menneskeheten er langt fra så rasjonell som vi antar, skriver en.

– Jeg er fysiker og jeg tror på Jesu oppstandelse. Mange likesinnede gjør det. Vi vet ikke nøyaktig hvordan det ble mulig. Men for å antyde: i 2023 slo CERN slått fast at den såkalte «Higgs-partikkelen» virkelig eksisterer. Dermed må det også være et sammenhengende Higgs-felt i universet. Dette feltet gir masse til de enkelte partiklene, som protoner og nøytroner. Man kunne tenke seg at Gud styrer verden ved å variere Higgsfeltet, skriver en som kaller seg Erik Dahl.

Mistillit til Gud

– Men hvis Gud liksom styrer showet så lurer jeg på hva han bruker dagene sine til? Her dør barn av kreft og mennesker dør pga tornadoer osv osv uten at han løfter en finger, skriver en annen.

Setter du pris på denne artikkelen? iNyheter trenger din støtte. Tegn abonnement eller støtt oss på Vipps 763291 bank 1506.80.92768 eller PayPal

Vebjørn Selbekk om sin kristne tro: – Ja, jeg tror på bibelen. På «hele pakka»

mest lest