Kjerkols advokat ut mot Nord universitet for å undersøke juks

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 5. april 2024 | 07:46

I et hemmelig brev angriper advokaten til Arbeiderpartiets helseminister, Ingvild Kjerkol, Nord universitet for å undersøke påstander om juks i hennes masteroppgave.

Det melder TV 2.

I brevet datert 21. mars, som kanalen har fått tilgang til, uttrykte advokat Marianne Klausen at det nå synes som om universitetet mener de har rett til å ta opp en studentsak på eget initiativ dersom de mener det er grunnlag for det.

Kjerkol er anklaget for å ha bedrevet juks og plagiert tekst i sin masteroppgave. Dette kommer etter at brukere på sosiale medier og undersøkelser fra flere medier har avdekket over 125 tekstlikheter i hennes masteroppgave i helseledelse fra 2021.

Les også: Kjerkol: – Jeg føler meg ikke som en jukser

Da saken om Kjerkols masteroppgave ble kjent den 22. januar i år, uttalte statsminister Jonas Gahr Støre at han «er glad for» at Nord universitet ville gjennomgå oppgaven.

– Jeg har tillit til Ingvild som helse- og omsorgsminister og er glad for at Nord universitet nå vil foreta en vurdering av oppgaven, sa Støre.

Men denne gleden deles ikke av advokat Marianne Klausen, som representerer Kjerkol. Ifølge TV 2 beskylder hun Nord universitet for å ha «ombestemme seg» i saken om Kjerkols masteroppgave.

«Dette til tross for at studentenes masteroppgave ble underlagt en plagiatkontroll samt at de mottok et sensurvedtak i 2021. Slik saken er presentert av universitetet fremstår det som at de mener at de kan ombestemme seg nærmere 3 år etter at sensur ble gitt og uavhengig av forvaltningslovens saksbehandlingsregler», skriver Klausen i brevet, ifølge TV 2.

Neste onsdag skal Nemnda for studentsaker ved universitetet avgjøre om Kjerkol har fusket eller ikke.

mest lest