Enda flere tekstlikheter i Kjerkols oppgave – og nå snur støttespiller

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 23. januar 2024 | 14:39

Det avdekkes stadig flere tilfeller at tekstlikheter i Ingvild Kjerkols (48) og medstudentens (51) masteroppgave fra 2021.

Mandag var det DN som fant mer. Tirsdag er det NRK.

Les også: − Har tillit til Ingvild

Nå er det NRK som har funnet to nye likheter. Den ene til en SINTEF-rapport fra 2016, uten at Kjerkol har sitert rapporten i teksten. Den andre dreier seg om en rapport fra Høgskolen i Buskerud og Vestfold fra 2015 en smed tema Implementering av velferdsteknologi i helse- og omsorgstjenester.

I rapporten står det:

«Det er også et lederansvar å lede tjenesteinnovasjonsarbeidet, slik at nye ansvarsområder blir ivaretatt og at eventuelle overflødige rutiner lukes ut. En problemstilling som kommer fram i vår forskning er behovet for å lære opp vikarer og andre ansatte, slik at kommunen kan håndtere teknologien i perioder hvor de som håndterer teknologien er syke, eller avvikler ferie».

I Kjerkols oppgave står følgende:

«Det er et lederansvar å lede tjenesteinnovasjonsarbeidet, slik at nye ansvarsområder blir ivaretatt og at eventuelle overflødige rutiner lukes ut. En problemstilling som kommer fram i vår forskning er behovet for å lære opp vikarer og andre ansatte, slik at tjenesten kan håndtere teknologien i perioder hvor de som håndterer teknologien best er fraværende, eller har ferie».

– Alvorlig

Førsteamanuensis Thomas Laudal ved UiS forsvarte mandag oppgaven og mente den var innenfor. Men nå har Laudal, som også har vært Ap-medlem snudd, skriver VG.

Og det er nettopp passasjen NRK har skrevet om nå som Laudal ser som høyst problematisk, nemlig likhet i følgende formulering: «en problemstilling som kommer frem i vår forskning» – uten at det er sitert.

– Da har du gått fra teknisk juks med latskap, til å ta over andres rapportering. Her fremstilles andres kommentarer om egne resultater, som om det var deres resultater, sier Laudal og fortsetter:

– Nå syns jeg det er mer alvorlig. Nå har det kommet frem et tilfelle av det som kan kalles forskningsjuks, sier mannen som mandag tok Kjerkol i forsvar

«Dette kvalifiserer IKKE som alvorlig plagiat,» skrev Laudal på Facebook om det mediene til da hadde funnet, ifølge Dagbladet.

NRK har funnet nok et eksempel tirsdag:

Fra Kjerkols oppgave heter det:

«Fremtidens responssenter må kunne håndtere et bredt spekter av varsler og alarmer, der velferdsteknologiske løsninger innebærer ulike typer sensorer, og muligheter for individuell regelstyrt varsling og ruting av alarm»

Tilsvarende tekst finnes i en SINTEF rapport fra 2016:

«Fremtidens responssenter må kunne håndtere et bredt spekter av varsler og alarmer. Nye velferdsteknologiske løsninger innebærer ulike typer sensorer, og muligheter for individuell regelstyrt varsling og ruting av alarm.»

Støre gjentok tirsdag at han fortsatt har tillit til Kjerkol.

– Hun er statsråd i min regjering, og har tillit i min regjering, sier Støre og hevder han avventer resultatene av Nord universistets undersøkelser.

Kjerkol på sin side vil ikke svare på flere spørsmål og viser også til prosessen som Nord universitet har startet.

mest lest