Ukrainas parlament nær ved å gå i stå: – Vi trenger valg

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 5. april 2024 | 08:43

I påsken var det planlagt valg i Ukraina, men på grunn av krigen har det blitt utsatt på ubestemt tid.

I mellomtiden blir president Volodymyr Zelenskyj stadig mektigere, skriver dansk TV 2.

Ifølge kanalen sier flere opposisjonspolitikere at Zelenskyj har begynt å bruke sine fullmakter på en upassende måte.

Avisen Kyiv Independent skrev den 3. april at de hadde snakket med flere ukrainske opposisjonspolitikere og til og med politikere fra Zelenskyjs eget parti som også hadde opplevd å bli straffet med reiseforbud, men ingen av dem ønsket å stå frem med navn av frykt for represalier.

– De er fullstendig tatt som gisler, sier Jaroslav Zjeleznjak til avisen. Og han peker på at det nå er et stort parlamentarisk problem i Ukraina.

Også Ukrainas tidligere president Petro Porosjenko anklager Volodymyr Zelenskyj og hans nærmeste medarbeidere for maktovergrep.

– Parlamentet er ute av stand til å arbeide fordi det er fratatt de funksjonene det har i grunnloven. Hvem har tatt dem? Det har presidentkontoret. De folkevalgte har sluttet å være parlamentarikere, sa han til den ukrainske TV-kanalen Espreso.tv den 31. mars.

I midten av mars var det den ukrainske tungvektsbokseren Volodymyr Klytjko, som er bror til og rådgiver for Kyivs borgermester, Vitalij Klytjko, som kritiserte presidenten.

– Hvis man kan erstatte forsvarssjefen i krigstid, kan man gjøre det samme med presidenten, ikke sant? Vi lever i unntakstilstand, alt blir kontrollert fra sentralt hold: domstolene, politiet, mediene. Men vi er fortsatt et demokrati, sa han til det tyske magasinet Focus.

– Vi trenger valg, ellers ender vi opp med samme type valg som i Russland, la han til.

Dermed gjentok Volodymyr Klytjko det broren hans hadde sagt i et intervju med det tyske avisen Der Spiegel i desember – at Ukraina blir stadig mer autoritært.

– På et tidspunkt vil vi ikke lenger være annerledes enn Russland, hvor alt avhenger av én manns vilje, sa Klytjko den gangen.

mest lest