Psykiatrispesialist: – Barn på Vestlandet bør starte senere på skolen enn de på Østlandet

Avatar photo
John M. Johansen
Journalist
Publisert 5. september 2022 | 10:11

Solen står opp 20 minutter sener på Vestlandet, noe som har innvirkning på skoleelevene, mener psykiateren.

– Jeg tipper at i første time så ser ungene en god del trøttere ut på Vestlandet enn på Østlandet, mener Tone Elise Gjøtterud Henriksen, som er spesialist i psykiatri og overlege ved Valen sykehus i Kvinnherad.

Hun mener derfor at barna på Vestlandet bør starte senere på skolen, skriver NRK.

– Det ville ført til at flere kom seg på skolen. Flere ville fått det bedre, og gjort det bedre på skolen, mest sannsynlig, sier Henriksen.

Hun mener barna på Vestlandet dermed opplever en urettferdighet i forhold til barn på Østlandet. Barn i Nord-Norge mener hun ikke opplever slik urettferdighet, mørketid til tross.

– Det er klart at det spiller inn, og det blir aldri helt likt og rettferdig. Men så bidrar blant annet snø til at det kan være mørkere i Bergen sentrum enn i Tromsø midt på vinteren.

En studie gjort ved Nasjonal kompetansetjeneste for søvnsykdommer i Helse Bergen, viser at hele 85 prosent av alle 16-åringer sover for lite.

Les også: Skolen sender bekymringsmelding direkte til barnevernet uten foreldrenes samtykke – statsråd beklager

En av forskerne bak studien, Ingvild West Saxvig ved Haukeland universitetssykehus, er enig med psykiater Henriksen.

– Jeg mener at veldig mange i 16-17-årsalderen med fordel kunne ha begynt litt senere på skolen. Ungdommer er biologisk innstilte til å være B-mennesker, og kan ha problemer med å sovne tidlig nok.

Hun tror ikke mobilbruk er årsaken til søvnmangelen.

– Det er ikke gitt at de sovner sent fordi de er på mobilen. Jeg tror de nok i stor grad også er på mobilen fordi de ikke klarer å sovne tidlig, sier Saxvig.

Søvnekspert og professor ved Universitetet i Bergen, Ståle Pallesen, viser til studier fra Tyskland som viser at det er flere B-mennesker i vest enn i øst.

– Det trengs mer forskning på det. Vi må finne ut hvor stort skille det er i døgnrytmen til folk på Vestlandet og Østlandet, og hva det i praksis betyr. Så må en eventuelt teste ut senere skolestart, sier han.

Konsernsjef hoppet i døden fra skyskraper i New York

mest lest