Professor om Eritrea-opptøyer i Bergen: − Bare begynnelsen

Avatar photo
Publisert 5. september 2023 | 21:25

− Helgens sammenstøt i Bergen er et rop om å bli sett, og trolig bare begynnelsen på flere konfrontasjoner mellom eritreere i Norge og andre steder, sier Kjetil Tronvoll, professor i freds- og konfliktstudier ved Oslo Nye Høyskole til VG.

Han beskriver eritreernes festivaler som en slags «battleground» overfor VG.

Lørdag markerte eritreere starten på frigjøringskrigen fra Etiopia som endte med løsrivelse i 1993. Det satte sterke følelser i sving hos mange eritreere i eksil.

I Bergen oppstod det voldelige sammenstøt mellom eritreiske miljøer, men også med politiet. Lignende episoder har oppstått også i flere andre land, som Sverige, Israel og Canada.

– Dette er en strategi for å bli sett og hørt. Hvordan blir man sett av politikerne? Jo, man blir sett når man kommer i media – når man er aktiv og demonstrerende og voldelig. Jeg forsvarer ikke volden vi så Bergen, men det må forstås i denne konteksten, sier Tronvoll til VG.

Han mener politiet bør forberede seg på flere sammenstøt i fremtiden.

Tronvoll, som selv har jobbet i Eritrea, tror ikke demonstrasjonene bare er myntet på regimet i Eritrea. Han tror demonstrantene også vil bli sett av norske myndigheter.

Finn Våge, leder av Eritreakomiteen i Norge, mener ansvaret ikke ligger hos ungdommene som demonstrerte i Bergen, men hos den norske regjeringen som ikke kommer med tiltak.

– For at vi skal komme videre må stortinget og regjeringen lage en ny handlingsplan mot transnasjonal undertrykking, sier han til VG.

Tronvoll mener eritreernes desperasjon kommer til uttrykk i hyppigere protester mot kulturfestivaler de siste fem-seks årene.

mest lest