Avviser utfasing av olje

Avatar photo
Benjamin Bringsås
Journalist
Publisert 5. november 2023 | 21:33

Jonas Gahr Støre avviser bestemt at regjeringen utvikler en plan for utfasing av olje- og gassproduksjon, slik klimautvalget foreslo forrige uke.

Ifølge E24 avviste statsministeren forslaget kategorisk, og han erklærte: «Vi har ingen planer om å stanse utviklingen av norsk sokkel.»

Det sier statsministeren til E24.

Det nylig regjeringsutnevnte klimautvalget presenterte sin rapport forrige uke, der de argumenterte for at det ikke burde gis flere tillatelser for leting og utvinning av olje før en klar strategi for avvikling av petroleumssektoren var på plass.

Støre henviste til analyser fra Det internasjonale energibyrået (IEA) som understreker behovet for fortsatte investeringer i visse eksisterende olje- og gassfelt.

– Vår tilnærming er jo at etterspørselssiden kommer til å avslutte dette, sier Støre.

Det får SV til å koke.

– Hvor mange råd skal regjeringen måtte få før de innser at vi ikke kan lete etter mer olje og gass? Ledende klimaforskere har lenge sagt vi ikke kan lete etter mer olje og gass om vi skal unngå de alvorligste konsekvensene av klimakrisen. Det samme sier FNs generalsekretær og det Internasjonale energibyrået, sier Lars Haltbrekken (SV) til NTB.

Haltbrekken kritiserte videre at statsministeren avviser klimautvalgets råd før rapporten i det hele tatt har blitt sendt på høring.

– Permanent stans i leting etter olje og gass i områder uten infrastruktur og midlertidig stans i andre områder er det klare rådet fra klimautvalget. Denne rapporten skal nå ut på høring. Men allerede nå avviser statsministeren et av utvalgets viktigste råd. Det er utrolig, sier Haltbrekken.

mest lest