Hva venter de på: Havvind, landvind, sol eller kjernekraft?

Avatar photo
Rune Chr. Tollefsen
Leserinnlegg
Publisert 5. november 2023 | 17:13

Dette er et eksternt innlegg og gir uttrykk for skribentens meninger.

Folket vil ha strøm ut av kontakten og slippe å bry seg eller betale overpris for noe som egentlig skal selges til kostpris.

For det var den kontrakten som aldri ble signert etter utbygningen av vannkraft gjennom 100 år. Det var folkets, landets kraft. Også beskrevet som vårt arvesølv. Den skulle aldri selges på børs.

Men datidens politikere tok ikke hensyn til nåtidens griske egenskaper som ser profitt i hver en dråpe vann.

Det er noe som heter ta tæring etter næring. Vi kan ikke selge eller forbruke strøm og kraft vi ikke har. AS Norge har begynt i feil ende om noen skulle vurdere å spørre meg.

Elektrifisere sokkelen, Melkøya, et ukjent antall batterifabrikke, ammoniakk, hydrogen, CO2 fjerning, elferger, elbiler, lastebiler og gud hjelpe meg hva annet som nå skal drives av strøm.

Jeg glemte el fly, datasentere til TikTok, Google, FB og fandens oldemor.. Og nevnte noen de to siste kablene. Mens vi samtidig pumper opp olje og gass for harde livet. Er det ingen som ser idiotien i dette?

Vi må ta en pust i bakken og være sikre på vi har overskudd på denne kraften, ikke drive rovdrift på vannkraft som tapper elvene og dreper dyrelivet. Også kalt effektkjøring når vind og sol ikke virker. Vi må hele tiden ha det i bakhue at for hver eneste kilowatt vi bygger ut med vind eller sol – samma pokkern om det er til havs eller på land. Vi må hele tiden ha en ballansekraft som kan ta over når den ene eller begge forsvinner. Ergo må man bygge to kraftkilder – man må ha tilsvarende effekt vannkraft tilgjengelig som man har vind.

Så kan man ta på seg Petter Smart-luen og vurdere om dette faktisk var så smart når alt egentlig bare blir dyrere og det er utelukkende for noen – skal tjene penger.

Når så kjernekraft blir presentert og vil ha en produksjonskostnad på under 26 øre KWt. (ref. siste finske kjernekraftverket som koster 115 milliarder) så er det påtagende at så få av våre politikere ikke jubler i kor og legger til rette for det, men heller ser ut til å motarbeide det med alle sine krefter.

Fornybar Norge med Aslaug Haga i spissen, og nå med det nye medlemmet Statkraft, jobber ikke lenger for de samme premissene som da de var opprettet. Da var det ikke fritt frem for markedskreftene og strømmen var solgt på børs. Da var arvesølvet vårt – vår eiendom vi sammen eide. Nå har våre egne politikere omgjort strømmen til en markedsvare som selges til den som betaler mest.

Så, Støre, Erna og hele sulamitten på Løvebakken – det er skammelig – ja direkte pill råttent å vedta slike lover – endringer som det folket dere er satt til å jobbe for, nå må betale i dyre dommer for. Innser dere ikke selv omfanget av deres egne beslutninger og vedtak?

Hva var det Søviknes sa? Noen få øre ville mulig prisen stige… Selv den gangen skjønte alle det var blank løgn.

Nå står kjernekraft og banker på døren til under 26 øre kwt ca (produksjonskost). Men å slippe en så billig aktør på markedet fri ser ikke ut å spille på statens interesser.

Markedskrefter som BlackRock og lignende store aktører har på ingen måte interesse av billig strøm. Men det finnes tydelig en smertegrense. Nå har Equinor lagt Trollvind død grunnet kostnader, de har tapt over 3 milliarder i USA, Danske  Ørsted skriver ned verdier på 45 milliarder og BP tar et tap på 6 milliarder. Alt innenfor havvind.

Og dette sier Støre skal bli «Vår tids pyramider.» Noen må virkelig realitets orientere den mannen og få han ned på jorden igjen.

Og så kommer det en sånn brilliant geolog fra Bergen, Jonny Hesthammer som får med seg Bergens rikeste onkel Trond Mohn og derifra og ut til de denne uke leverte inn sin søknad om å starte opp kommersiell kjernekraft.

Man får bare håpe det finnes noen gram med fornuft igjen i Støre, Aasland og resten av kobbelet på Løvebakken.

Fra meg:  Jonny, Sunniva og resten av kobbelet i Norsk Kjernekraft AS som har jobbet iherdig for å nå denne milepælen. Hamre inn, og på ufattelig kort tid har snudd over 50% av Norge til å stemme ja for kjernekraft.

Gratulerer!!!

INYHETER TRENGER DIN STØTTE. TEGN ABONNEMENT ELLER STØTT OSS PÅ VIPPS 763291 BANK 1506.80.92768 ELLER PAYPAL

mest lest