Gjenopptar strømkabel til Skottland

Avatar photo
Publisert 6. februar 2023 | 17:53

Olje- og energidepartementet gjenopptar konsesjonsbehandlingen av søknaden om å etablere NorthConnect mellom Norge og Storbritannia.

Det skriver departementet i en pressemelding mandag ettermiddag.

– Det har gått snart tre år siden behandlingen av denne saken ble satt på vent. Jeg har kommet til at det nå foreligger et tilstrekkelig grunnlag til at saken kan behandles, sier olje- og energiminister Terje Aasland (Ap).

Strømkabelen fra Norge til Skottland ble endelig skrinlagt av finansminister Trygve Slagsvold Vedum like før nyttår i 2021.

Behandlingen var allerede satt på pause av Arbeiderpartiet i 2018, ettersom de ville vite mer om effektene på det norske kraftsystemet. Nå har Aasland bestemt at den skal konsesjonsbehandles ferdig.

LO advarer

LO har kjempet mot forslaget om en privat kabel fra begynnelsen. LO-leder Peggy Hessen Følsvik mener kabelen fortsatt bør forbli i skuffen.

– Jeg synes det er på tide å gravlegge denne kabelen for godt, sier Følsvik til E24.

Videre sier hun at behandling av denne søknaden nå kan bare få ett utfall, at det ikke vil bli gitt konsesjon, sier hun.

– Om noen skulle tvile på det burde de lese gjennom regjeringspartienes politikk på nytt. Jeg vil anbefale at man starter med Hurdalsplattformen, sier hun.

regjeringsplattformen heter det at regjeringen «ikke [skal] godkjenne nye mellomlandsforbindelser til utlandet i denne stortingsperioden.»

– Jeg tror de fleste er enige med oss i dag om at det siste vi trenger, er en ny kraftkabel direkte fra fastlandet i Norge direkte til utlandet, sier LO-lederen.

Upopulær kabel

NorthConnect skulle etter planen ha en kapasitet på 1.400 megawatt, noe som betyr at den maksimalt kunne frakte 12,2 terawattimer strøm mellom landene årlig.

Strømkabelen har vært omstridt lenge.

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum har vært klar på at han ønsker at planene skulle skrinlegges.

Les også: Flere unge bytter sex mot goder

Regjeringen Solberg utsatte i mars i 2020 å gi konsesjon til prosjektet på grunn av at de ikke kunne se et tilstrekkelig grunnlag for å gjøre et vedtak i konsesjonssaken.

Olje- og energidepartementet har nå sendt brev til NorthConnect og bedt om at eventuelle nye opplysninger eller andre innspill som kan være relevante for behandling av saken blir sendt til departementet innen 24. februar.

Krever ny skrinlegging

Energipolitisk talsperson Terje Halleland i Fremskrittspartiet sier han forventer at regjeringen nå sier nei til ny utenlandskabel, og viser til at Frp allerede i 2019 gjorde det samme.

– Fremskrittspartiet forventer at regjeringen har forstått alvoret og nå sier klart og tydelig nei til en ny mellomlandsforbindelse til Storbritannia. Alt annet vil være komplett useriøst og kun bidra til å forsterke kraft- og strømpriskrisen folk og bedrifter nå står i, sier Halleland.

– Norge skal ikke sponse Europa med billig strøm. Nå må regjeringen legge denne kabelen død en gang for alle, sier Halleland.

Det samme mener forbundsleder Frode Alfheim i Industri Energi.

– Vi forventer at Aasland gir NorthConnect historiens korteste saksbehandling. NorthConnect må avvises grundig og endelig, og det burde være gjort før statsråden forlater kontoret i ettermiddag, sier Aflheim til E24.

– Stortingets forutsetning for å bygge nye utenlandskabler er at vi får en utredning om konsekvensene av de to siste kablene. Det er ikke gjort. Energiloven er i tillegg endret slik at bare Statnett kan eie og drifte utenlandskabler.

USA advarer om terror i Stockholm

mest lest