Kirkens SOS blir nedringt av eldre som ikke vil leve mer

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 6. februar 2023 | 04:06

Generalsekretær Lasse Heimdal opplyser at Kirkens SOS blir nedringt av eldre som ikke vil leve mer.

– Det siste året har vi hatt en økning på opp imot 20 prosent av eldre mellom 70 og 90 år. Det er en gruppe som snakker om selvmordstanker, men de fleste av samtalene er stort sett preget av ensomhet, sier generalsekretær i Kirkens SOS, Lasse Heimdal, til Dagbladet.

– Det er skremmende alvorlig. Dette er mennesker som skulle nyte den siste tida av livet, men som heller vurderer en utgang av livet, legger han til.

Heimdal mener oppslag i flere media den siste tiden rundt eldreomsorgen, viser at det tegner seg et dystert bilde av hvordan mange blant den eldre befolkningen ikke har noen å snakke med.

– De sier at dagene ikke blir fylt med noe meningsfylt, at de venter på hjemmepleie, eller at de venter på at natta skal komme. Flere ringer også inn på natta fordi de trenger noen å snakke med å sovne, sier han og legger til:

– De setter ord på er dyp ensomhet. De ringer for å si at de skal smøre seg en brødskive og gå ned til postkassa. De har ingen å ha hverdagspratene med. Det er veldig sårt.

Les også: Eldreomsorgen er en skam

Heimdal opplyser at de allerede i høst varslet om de skremmende mange eldre som ringte inn til dem med selvmordstanker.

– Vi må varsle når titusenvis av eldre strever med mørke tanker og verken fysisk eller psykisk er i stand til å stå opp for sine behov og rettigheter. Da er det vårt felles ansvar å sørge for å sikre deres menneskeverd, sier han.

Eldreomsorg – de fattige – de syke – klima – bistand – Forsvaret: Det blir aldri nok penger til alt (+)

mest lest