Tjener milliarder på avbestilte covid-vaksiner

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 6. februar 2023 | 05:55

Produsentene av covid-vaksiner har beholdt tilsvarende 14 milliarder kroner for ubrukte vaksiner til verdens fattigste.

Men nå vil Johnson & Johnson ha enda mer betalt.

Det var under koronapandemien den internasjonale vaksine-organisasjonen, Gavi, forhåndsbestilte enorme mengder vaksiner til verdens aller fattigste. Dette skulle fordeles gjennom Covax, det globale samarbeidet for fordeling av koronavaksiner, skriver Børsen.

Men da størsteparten av vaksinene omsider kom til de fattige landene sent i 2021 begynte etterspørselen å synke, og Gavi prøver desperat å komme seg ut av vaksineavtalene og få refundert pengene for ubrukte doser fra legemiddelselskapene.

Det viser seg ikke være så lett å komme seg ut fra avtalene, legemiddelselskapene nekter nemlig å refundere pengene de allerede har fått betalt.

Hemmeligstemplede dokumenter, som The New York Times har fått tilgang til, viser at selskapene skal ha beholdt 1,4 milliarder dollar (om lag 14 milliarder kroner) for de ubrukte vaksinene.

I avtalen mellom Covax og legemiddelselskapene står det at selskapene ikke var forpliktet til å refundere midlene dersom de stoppet ordrene.

I dokumentet kommer det fram at produsentene totalt tjente 13,8 milliarder dollar (om lag 138 milliarder kroner) på bestillinger gjennom Covax.

Les også: USA: Undersøker økt hyppighet av hjerneslag etter Pfizer-vaksine hos eldre

Det finnes ikke offentlige tall på hvor mye legemiddelselskapene tjente på de ubrukte vaksinedosene.

Johnson & Johnson nekter å refundere et konfidensielt beløp – fra en vaksineordre Gavi avbrøt, men som de likevel valgte å produsere.

Ifølge The New York Times har Gavi foreslått at tvisten skal gå til mekling, men det nekter Johnson & Johnson.

Nå står konfliktene i kø, etter ubrukte vaksinedoser.

Vil tilby nordmenn «rent blod»: – Bare uvaksinerte kan donere

mest lest