USA: Undersøker økt hyppighet av hjerneslag etter Pfizer-vaksine hos eldre

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 14. januar 2023 | 10:09

The Centers for Disease Control (CDC) sa at et av overvåkingssystemene deres oppdaget et foreløpig «sikkerhetssignal» for hjerneslag hos personer i alderen 65 og eldre som mottok Pfizer-booster-vasksinen. Der melder CNBC.

CDC har et tilsvarende mandat i USA som Folkehelseinstituttet i Norge.

CDC sa i en uttalelse lagt ut på dere egen nettside fredag, at et overvåkingssystem, kalt Vaccine Safety Datalink, oppdaget en mulig risiko for hjerneslag hos personer i alderen 65 år og eldre som mottok Pfizer-booster-skuddet rettet mot omicron Covid-varianten. En talsperson for CDC sa at dette problemet først ble oppdaget i slutten av november.

I midten av desember konkluderte CDC at bekymringen vedvarer og startet en undersøkelse av hvorvidt seniorer er mer sannsynlig å få hjerneslag i løpet av de første 21 dagene etter å ha mottatt Pfizer-boosteren. Et lignende foreløpig signal ble ikke oppdaget for Modernas booster.

VSD-overvåkingssystemet fant at 130 personer i alderen 65 år og eldre fikk hjerneslag innen 21 dager etter å ha mottatt Pfizer omicron booster blant rundt 550 000 eldre som fikk vaksine, sa CDC-talspersonen. Ingen dødsfall er rapportert.

Ingen andre overvåkingssystem har oppdaget et lignende sikkerhetsproblem for Pfizer-boosteren så langt, ifølge CDC. Etterforskere har ikke funnet en økt risiko for hjerneslag etter Pfizer-boosteren etter å ha gjennomgått data fra Center for Medicare and Medicaid Services, Department of Veterans Affairs, Vaccine Adverse Reporting System og Pfizers globale sikkerhetsdatabase.

«Selv om totalen av dataene for øyeblikket antyder at det er svært usannsynlig at signalet i VSD representerer en reell klinisk risiko, mener vi det er viktig å dele denne informasjonen med offentligheten, slik vi har gjort tidligere, når en av våre sikkerheter overvåkingssystemer oppdager et signal,» sa CDC i innlegget på sin nettside.

Overvåkingssystemene oppdager ofte sikkerhetssignaler som skyldes andre faktorer enn vaksinen, ifølge CDCs fredagsuttalelse. Byråets talsperson sa at etterforskerne håper å ha et klarere bilde og mer data i løpet av de kommende ukene.

Undersøkelsen vil bli diskutert på et kommende møte i Food and Drug Administrations panel av uavhengige vaksineeksperter 26. januar.

I en uttalelse fredag sa Pfizer at det ikke er bevis for å konkludere med at iskemisk hjerneslag er assosiert med selskapets Covid-vaksine. Verken Pfizer og dets tyske partner BioNTech, CDC eller FDA har observert en slik sammenheng i en rekke andre overvåkingssystemer i USA og globalt, sa selskapets talsperson Kit Longley.

«Sammenlignet med publiserte forekomster av iskemisk hjerneslag i denne eldre populasjonen, har selskapene til dags dato observert et lavere antall rapporterte iskemiske slag etter vaksinasjonen med den omicron BA.4/BA.5-tilpassede bivalente vaksinen,» sa Longley.

CDC har ikke endret sin anbefaling for Pfizer omicron-skudd. Alle i alderen 5 år og eldre er kvalifisert for boosteren etter å ha fullført sin primærvaksineserie. De yngste barna i alderen 6 måneder til 4 år får omicron-sprøyten som den tredje dosen i primærserien, skriver CNBC.

Setter du pris på denne artikkelen? iNyheter trenger din støtte. Tegn abonnement eller støtt oss på Vipps 763291 eller bank 1506.80.92768

Britisk hjertespesialist på Tucker Carlson: Mener mRNA-vaksinene aldri burde vært godkjent

mest lest