– NRK promoterer en energisløsende ponzi-svindel

Avatar photo
Publisert 6. februar 2024 | 13:53

Mandag publiserte NRK en sak om kryptovaluta, hvor det kommer frem at entusiaster og investerinsmiljøer forventer at disse skal øke i verdi i 2024. Det får MDG-politiker Eivind Trædal til å steile.

«Kryptoverdiene har tidligere rast – nå tror entusiastene at 2024 blir et knallår» er tittelen på NRK-saken. I ingressen skriver statskanalen: «2024 kan bli et sterkt år, tror kryptoentusiast.»

Trædal, som sitter i Oslo bystyre for MDG, har delt saken på det sosiale mediet X, hvor han kritiserer NRK for å stille i godt lys noe som egentlig bare er «svindel og selvbedrag.»

– Dette er rikskringkastingen som promoterer en energisløsende ponzi-svindel. Totalt useriøs journalistikk av NRK, skriver han, og legger til:

– Mange har mista alle sparepengene sine på verdiløse spekulasjonsobjekter. Flere kommer til å bli ruinert neste gang bobla sprekker. Autoriteter som Hallgeir Kvadsheim burde klare å være mer kritiske enn dette til det som i praksis kun er en haug med svindel og selvbedrag.

Kvadsheim er siviløkonom, foredragsholder innen privatøkonomi og økonomisk rådgiver på Luksusfellen. Han er sitert i NRK-saken på at kryptovaluta kan være risikofylt og at muligheten for å tape penger alltid er der, men at det likevel kan være positivt å lære om markedet, blant annet ved å investere litt i kryptovaluta.

Siviløkonomen svarte på oppfordringen fra Trædal med å erklære seg noe mindre negativ til kryptovalutaer.

– Nettsaken var del av et lengre radiointervju hvor nettopp risikoen for å tape alt ble belyst. Men jeg klarer nok ikke å være like negativ som deg og skiller nok mellom de aller aller fleste av verdens 8-9000 kryptovalutaer – og bitcoins.

Til dette svarer Trædal at det er «ingen grunn til å gjøre noe skille på bitcoin.»

– Dette må du sette deg bedre inn i. Bitcoin er akkurat like ubrukelig som resten av disse verdiløse spekulasjonsobjektene, skriver MDG-politikeren.

I svarene til Trædals opprinnelige X-innlegg er det flere andre som stiller seg kritisk til kryptovaluta:

– Dette var skuffende, Kvadsheim. Bitcoin er en kult som ødelegger (særlig unge menns) liv, skriver en person.

– Én enkelt transaksjon i bitcoin slipper ut like mye CO2 som en kjøretur t/r Oslo-Tromsø i feil gir. Bitcoin er ganske enkelt uetisk, skriver en annen.

mest lest