SV beklager forslag om å «instruere» NRK

Avatar photo
Publisert 6. februar 2024 | 18:35

Lørdag sendte SV ut en pressemelding om at de ville foreslå å instruere NRK til å stenge Israel fra Eurovision. Dette ble møtt med kritikk. Nå snur partiet.

«Vi vil be regjeringen om å instruere NRK til å ta initiativ til å utestenge Israel av MGP,» het det i det opprinnelige forslaget.

Partileder Kirsti Bergstø erkjenner nå at «instruere» var feil ordvalg og sier hun ikke var klar over at det ordet ble brukt.

Tirsdag morgen skriver pressesjef Martin Grüner Larsen på SMS til Aftenposten at de skal endre ordlyden i forslaget til «Stortinget ber regjeringen om å klargjøre overfor NRK at dette har de handlingsrom til å gjøre».

Kringkastingssjefen sier til avisen at NRK ikke kommer til å ta et slikt initiativ.

Les også: – NRK promoterer en energisløsende ponzi-svindel

Professor medievitenskap Gunn Enli sier til Aftenposten at det ikke er vanlig at politikere bestemmer hva NRK skal gjøre, og at det opprinnelige forslaget bryter med «en armlengdes avstand-prinsippet», altså at politikere skal holde seg unna NRKs interne beslutninger.

– Konsekvensene av å bryte med det kan bli ytterst alvorlig, fordi vi kan risikere at legitimiteten til allmennkringkastingen vil svekkes, sier Enli til Aftenposten.

mest lest