Vindturbinene på Fosen blir ikke revet

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 6. mars 2024 | 15:39

Nord-Fosen siida har akseptert et tilbud som er utarbeidet av Staten og Roan Vind DA. Tilbudet innebærer at ingen av vindturbinene fjernes.

Det melder NRK.

Avtalen innebærer at det skal etableres et tilleggsbeite av samme kvalitet som det vinterbeite på Roan som vindturbinene nå ødelegger.

– Vi skulle gjerne ha kjempet videre for å vinne på nytt i Høyesterett, både for vår egen del, for andre reindriftsutøvere og for rettsstaten, men da ville reindrifta i mellomtida gått under, skriver reindriftslaget i en pressemelding.

Avtalen skal være verdt minst 175 millioner kroner over 25 år.

I pressemeldingen fra Regjeringen skriver de at de har opplevd prosessen etter høyesterettsdommen som vanskelig.

– Dette har vært en belastende og vanskelig sak, spesielt for familiene som driver reindrifta på Fosen. Jeg er glad for at partene har blitt enige om en framtidsretta løsning som ivaretar reindriftas rettigheter. Enigheten mellom partene legger til rette for at også nye generasjoner kan se mulighetene for å videreføre reindrifta, sier energiminister Terje Aasland.

Hele Fosen-anlegget kostet omlag 6 milliarder kroner å bygge. Det leverer 1,8 milliarder kilowattimer (TWh) strøm i året. Norges samlede produksjon er ca. 157 TWh i året. Fosen leverer nok strøm til en by på 100.000 innbyggere.

Det er to reindriftslag (siidaer) som består av tre drivere hver som har tillatelse til å ha maksimalt 2.100 reinsdyr på Fosen. Det innebærer seks personer/familier som har sitt økonomiske virke knyttet til reindriften der.

Avtalen med siidaen på Sør-Fosen som ble inngått før jul. Også den innebar nytt areal til vinterbeite, syv millioner i årlig kompensasjon, og vetorett mot videre vindkraftdrift etter 2044.

mest lest