Bred tillit til en Trump-ledet fremtid

Avatar photo
Benjamin Bringsås
Journalist
Publisert 6. april 2024 | 18:39

En fersk studie indikerer at amerikanere generelt ser lyst på landets fremtid under en eventuell ny ledelse av tidligere president Donald Trump.

Rapporten er fra analysebyrået Ipsos sin Consumer Tracker. Selskapet gjennomfører regelmessige nasjonalt representative undersøkelser om amerikanernes syn på blant annet kultur, økonomi og de viktigste påvirkningsfaktorene i livet til befolkningen.

Før påsken ble det oppdaget en interessant trend:

Spurt om hvor trygge de ville føle seg under en potensiell andre periode med enten president Joe Biden eller Donald Trump som president, viste undersøkelsen at amerikanerne generelt hadde langt større tillit til Trump på de fleste områder.

Det var bare ett viktig unntak: tilgangen til abort og reproduktiv omsorg.

Kilde: Ipsos.com

På tema om abort og reproduktiv omsorg, ledet Biden med en forholdsmessig større margin.

Dette var imidlertid den eneste gode nyheten for Joe Biden i denne sammenhengen.

Resultatene avslørte en langt bredere tillit til Trump på områder som økonomi, geopolitikk, investeringer i aksjemarkedet, og ytringsfrihet.

På disse områdene har president Bidens tillit falt markant sammenlignet med lignende spørsmål før det forrige valget, samtidig som Trump har styrket tallene siden 2020-valget.

Utover abort og reproduktiv helse, er det bare på spørsmål om ansvarlig utvikling av kunstig intelligens at Biden klarer å måle seg med hans forgjenger.

Les også: Trump krever etterforskninger: Alt dette handler om valginnblanding

Økt tillit til Trump og hans evner til å samle USA

På tross av forventede partiske forskjeller, viste undersøkelsen at republikanere hadde høyere tillit til Trump enn hva demokratene hadde til Biden.

Bidens tall er nå lavere enn hva Trump hadde i september 2020 hva gjelder saker som familiens fremtidige trivsel, evne til å betale regningene sine og USAs forhold til Kina.

Demokratene er dessuten like trygge på å investere i aksjemarkedet under Trump som under Biden.

Les også: Trump krever at Biden ber om unnskyldning: – Angrep mot den kristne tro

Av spesiell interesse er også funnene om Bidens evne til å forene landet:

Mens 50% av respondentene var positive til Bidens samlingsevner før valget, er nå kun 19% sikre på at en ny periode med Biden vil føre til et mindre splittet Amerika. Dette kan sammenlignes med Trump sine tall, hvor hele 28% mente at hans lederskap ville føre til mindre splittelse.

Undersøkelsen ble gjennomført før Bidens State of the Union-tale, som kan ha påvirket resultatet.

Artikkelforfatter er ansatt i Ipsos Norge.

mest lest