El-bilene kastet ut av kollektivfeltene: Risikerer 8200 i bot

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 6. mai 2024 | 08:24

Mandag starter forbudt for elbiler å kjøre i kollektivfeltet i Oslo og Akershus.

Bryter du forbudet, risikerer du ifølge VG å måtte punge ut med en saftig bot på 8200 kroner.

– Det kan bli at man veileder og gir advarsler, og at man så gir bøter etter hvert, sier operasjonsleder Kjetil Ringseth i Øst politidistrikt til NTB.

Fra 6. mai 2024 har Statens vegvesen besluttet at elbiler ikke lenger får bruke kollektivfeltene i Oslo og Akershus. Dette kommer som følge av at andelen elbiler i kollektivfeltene, spesielt i rushtiden, har økt betydelig og forårsaker forsinkelser for bussene, ifølge Halvard Gavelstad, prosjektleder for trafikk i Statens vegvesen.

Forbudet er en del av flere tiltak for å begrense privatbiltrafikken mens Hammersborgtunnelen i ring 1 i Oslo gjennomgår ombygging og er stengt i tre år. Elbilforbudet gjelder for denne perioden, men mange forventer at det vil bli gjort permanent.

De siste årene har en rekke elbilfordeler blitt fjernet eller redusert.

Samferdselsdepartementet ser behovet for å fjerne gjenværende fordeler for elbiler og oppfordrer til økt bruk av alternative transportmidler som sykkel og kollektivtransport.

– På sikt ville det være naturlig. Også elbilene bidrar til kø, støy og støv. Derfor er det viktig å fortsatt satse på at folk skal benytte kollektivt, sykkel eller gangen til og fra jobb, uttalte statssekretær i Samferdselsdepartementet, Tom Kalsås (Ap) til TV 2 for noen dager siden.

mest lest