Macron ønsket å stenge sosiale medier etter opptøyer

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 6. juli 2023 | 03:44

Macrons kunngjøring har fått kritiske røster til å sammenligne forslaget med det som er kjent fra land som Nord-Korea og Kina.

Sosiale medier kan bli nødt til å bli stengt hvis urolighetene i Frankrikes gater eskalerer.

Det sa Frankrikes president Emmanuel Macron tirsdag i forrige uke i kjølvannet av voldelige opptøyer i Frankrike de siste dagene.

– Vi må tenke på hvordan unge bruker sosiale medier. Når ting kommer ut av kontroll, kan vi bli nødt til å regulere eller stenge dem ned, sa Macron tirsdag da han talte til en gruppe ordførere fra byer som er rammet av uroen.

Men det tok ikke lang tid før kunngjøringen førte til massiv kritikk.

Blant andre fra Olivier Marleix fra det konservative partiet Les Républicains. Han sammenligner uttalelsen med praksis fra ikke-demokratiske land.

– Stenge sosiale medier? Som Kina, Iran og Nord-Korea? Selv om det er en provokasjon for å avlede oppmerksomheten, er det veldig dårlig smak, skriver han på Twitter.

Sosialistpartiets leder, Oliver Faure, fulgte etter og skrev ironisk på Twitter:

– Menneskerettighetenes og borgerrettighetenes land kan ikke slutte seg til de store demokratiene Kina, Russland og Iran.

I en uttalelse fra regjeringstalsmannen understreket de at Macron «ikke på noe tidspunkt hadde sagt at han så for seg å blokkere internett» på et generelt nivå.

Les også: Macron går på Elton John-konsert − mens Paris brenner i voldelige opptøyer

Presidenten hadde derimot gjort det klart at han ønsket en «rolig og bevisst» debatt om sosiale mediers rolle i den siste uroen, heter det, ifølge The Guardian.

Regjeringen har kjempet mot opptøyer og plyndring etter at fransk politi skjøt og drepte en muslimsk 17-åring som ikke stoppet da han ble beordret til det av trafikkpolitiet utenfor Paris 27. juni.

mest lest