Fransk politisjef: – Det er ikke opptøyer, det er krig

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 4. juli 2023 | 03:59

Politisjefen i en fransk by sier politiet er involvert i «en krig» mot opprørere «som er der for å drepe oss».

Det forteller politisjef Eric Vergne til Sky News. Han har ledet responsen på et angrep som har sjokkert den franske nasjonen.

En brennende bil ble kjørt inn i huset til Vincent Jeanbrun, ordføreren i L’Hay-les-Roses tidlig søndag morgen.

Jeanbrun var ikke hjemme på den tiden, men hans kone måtte flykte fra hjemmet sammen med deres to små barn.

Hun pådro seg et beinbrudd da hun rømte.

Vergne deltok på et arrangement for å vise solidaritet med byens ordfører.

– Folk snakker om opptøyer, men for de av oss som må håndtere alt dette, er det ikke opptøyer – det er krig, sier han, og legger til:

– De som står foran oss er der for å drepe oss.

– De har molotovcocktails, de har brostein, de kommer innenfor tre meter foran oss.

– De har enorme brosteiner som de kaster på oss for å prøve å drepe oss. De vil ikke leke med oss. De er der for å drepe oss.

Artikkelen fortsetter.

Etter angrepet på Jeanbrun-familiens hjem åpnet påtalemyndigheten en formell etterforskning av drapsforsøk. Kona til ordføreren er operert, og ifølge Vincent Jeanbrun kommer hun neppe til å gå på flere måneder.

Bare timer etter angrepet fikk byen besøk av både statsminister Elisabeth Borne og innenriksminister Gerald Darmanin.

Vergne sa at hans politibetjenter var innstilt på å opprettholde loven og gjenopprette orden i området. L’Hay-les-Roses er normalt en rolig by. En beboer, som har bodd her i 45 år, fortalte oss at hun aldri hadde trodd at en slik forbrytelse kunne skje.

Opprørene i Frankrike har pågått i flere dager etter at 17 år gamle Nahel Merzouk ble skutt og drept av politiet under en trafikkontroll 27. juni.

Nå går de voldelige opptøyene inn i den syvende natten på rad. Men nå melder flere franske medier at de begynner å avta i intensitet.

Sky News skriver at politiet fremdeles overvåker situasjonen fra avstand, men unngår aktivt å gå inn for å la være å provosere.

Politimannen som skjøt 17- åringen ble siktet for drap torsdag forrige uke, men mener at han handlet innenfor «rammene av loven».

Det er også startet en innsamlingsaksjonen for å støtte familien til politimannen som sitter i varetekt.

Tirsdag morgen er det kommet inn over 1,3 millioner euro på  gofundme. Det tilsvarer i overkant av 15 millioner norske kroner.

En av dem som startet samlingen er Jean Messiha. Han støtter den franske høyrepolitikeren Eric Zemmour.

– Denne regjeringen av feiginger og underdanige lar bøllene terroriserer staten, og det er franskmennene som må betale for å gjenoppbygge det de har ødelagt, skriver Eric Zemmour på Twitter søndag.

mest lest