USA: Nord-Korea vil «betale en pris» hvis de leverer våpen til Russland

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 6. september 2023 | 06:31

USA advarte Kim Jong-un om at Nord-Korea ville «betale en pris» for å forsyne Russland med våpen til bruk i Ukraina.

– Å gi våpen til Russland kommer ikke til å reflektere godt over Nord-Korea, og de vil betale en pris for dette i det internasjonale samfunnet, sa USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver Jake Sullivan til journalister i Det hvite hus, ifølge The Guardian.

Kreml sa tidligere tirsdag at de «ikke hadde noe å si» om uttalelser fra amerikanske tjenestemenn om at Kim planla å reise til Russland denne måneden for å møte president Vladimir Putin og diskutere våpenforsyninger til Moskva.

Kim forventer at diskusjonene om våpen vil fortsette, sa Sullivan, også på ledernivå og «kanskje til og med personlig».

– Vi har fortsatt å presse Russlands forsvarsindustrielle base,» sa Sullivan, og Moskva ser nå «til hvilken kilde de kan finne» for varer som ammunisjon.

– Vi vil fortsette å oppfordre Nord-Korea til å overholde sine offentlige forpliktelser om ikke å levere våpen til Russland som vil ende opp med å drepe ukrainere, sa Sullivan.

Mandag sa Adrienne Watson, talsperson for USAs nasjonale sikkerhetsråd, at Kim og Putin planlegger å møtes, og New York Times siterte amerikanske og allierte tjenestemenn som sa at Kim planlegger å reise til Russland så snart som neste uke for å møte Putin.

Spurt om han kunne bekrefte samtalene, sa Kreml-talsmann Dmitrij Peskov: «Nei, det kan jeg ikke. Det er ingenting å si.»

Les også: Nord-Korea og Russland inngår militært samarbeid

Moskva og Pyongyang har lovet å styrke forsvarssamarbeidet.

Russlands forsvarsminister Sergei Shoigu, som besøkte Pyongyang i juli for å delta på våpenutstillinger, sa mandag at de to landene diskuterer muligheten for felles militærøvelser.

mest lest