Nord-Korea og Russland inngår militært samarbeid

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 17. august 2023 | 08:24

Nord-Korea og Russland inngikk en militær samarbeidsavtale på et nylig møte mellom Nord-Koreas leder Kim Jong-un og Russlands forsvarsminister Sergej Sjoigu.

Det skriver nyhetsbyrået Reuters.

Kim kom med løftet i et brev til Russlands president Vladimir Putin på tirsdag, årsdagen for Koreas frigjøring fra japansk kolonistyre, i det siste tegnet på at Pyongyang og Moskva styrker sine bånd.

Kim sa at Nord-Koreas forhold til Russland vil bli «videreutviklet til et langvarig strategisk forhold» i sin melding til Putin. Han sa at de to landene «fullt ut demonstrerer sin uovervinnelighet og makt» i sin kamp mot «imperialister», ifølge Nord-Koreas offisielle Korean Central News Agency (KCNA).

Putin fortalte Kim at Russland vil «styrke det bilaterale samarbeidet på alle områder for de to folks velvære og den faste stabiliteten og sikkerheten på den koreanske halvøya og hele Nordøst-Asia», ifølge KCNA.

I forrige måned tok Russlands forsvarsminister Sergej Shoigu en sjelden tur til Pyongyang for å møte den nordkoreanske lederen. De deltok på en militær utstilling som viste Nord-Koreas atomvåpenberedte missiler. Kim-regimets atom- og missilutvikling er forbudt i henhold til FNs sikkerhetsråds resolusjoner.

Shoigu sa på tirsdag at det militære samarbeidet mellom Russland og Nord-Korea «oppfyller de to landenes grunnleggende interesser» og «ikke utgjør en trussel mot noen».

mest lest