Vil gjøre det ulovlig å støtte Wagner-gruppen

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 6. september 2023 | 07:50

Det britiske innenriksdepartementet vil onsdag gjøre det ulovlig å støtte Wagner-gruppen i Storbritannia.

Den britiske regjeringen vil onsdag legge fram et forslag i Parlamentet om å terrorstemple den russiske leiesoldatgruppen Wagner, skriver The Guardian.

Innenriksdepartementet sa at beslutningen var tatt om å forby gruppen under Terrorism Act 2000 på grunn av «arten og omfanget av organisasjonens aktiviteter, samt trusselen de utgjør for britiske statsborgere i utlandet».

– Wagner er en voldelig og destruktiv organisasjon som har fungert som et militært verktøy for Vladimir Putins Russland i utlandet, sier innenriksminister Suella Braverman.

– Mens Putins regime bestemmer hva de skal gjøre med monsteret de har skapt, fortsetter Wagners fortsatte destabiliserende aktiviteter bare å tjene Kremls politiske mål.

– De er terrorister, enkelt og greit – og denne forbudsordren gjør det klart i britisk lov. Wagner har vært involvert i plyndring, tortur og barbariske drap. Landets operasjoner i Ukraina, Midtøsten og Afrika er en trussel mot global sikkerhet.

– Det er derfor vi forskriver denne terrororganisasjonen og fortsetter å hjelpe Ukraina der vi kan i kampen mot Russland, avslutter Braverman med.

Gruppen har utenom sin rolle i krigen i Ukraina vært aktive i flere konfliktområder. Blant annet har de vært involvert i konflikten i Syria, Den sentralafrikanske republikk, Sudan og Libya.

Den russiske Wagner-gruppen er et privat, militært selskap med leiesoldater. Gruppen antas å ha blitt grunnlagt av den tidligere GRU-offiseren Dmitrij Utkin og er blitt ledet av Jevgenij Prigozjin, som begge døde da Prigozjins fly styrtet 23. august, to måneder etter at han iscenesatte et avbrutt mytteri mot russiske militære kommandanter der hans Wagner-leiesoldater kort tok kontroll over den sørlige byen Rostov og masjerte mot Moskva.

mest lest