Politidirektoratet varsler ytterligere nedbemanninger

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 6. november 2023 | 17:35

Siden årskiftet er allerede 350 stillinger i politietaten kuttet. Justisminister Mehl skylder på inflasjon og krigen i Ukraina for at pengene ikke strekker til. Nå varsler Politidirektoratet (POD) at kostnadsøkninger ville innebære enda flere nedbemanninger i 2023 og 2024.

Samtidig øker ungdomsvolden, svenske gjenger trenger inn i Norge, antall anmeldelser går opp – mens oppklaringsprosenten går ned.

«Ved utgangen av andre tertial er det nedgang i politiårsverk, og den økonomiske situasjonen tilsier en ytterliggere nedgang i 2023 og inn i 2024», heter det i PODS rapport for årets åtte første måneder.

Det er Politiforum som har fått tilgang til rapporten.

Lnn og posten «EBA», som typisk er husleie, er alene på 85-90 prosent av politiets budsjett.

Derfor er det nedbemanning som gir størst effekt. Politiet ser et merforbruk på 200-400 millioner kroner. Kostnadsøkninger er 20 prosent.

«Redusert bemanning påvirker allerede kapasitet, og vil videre treffe produksjon og sikkerhet over tid. Det vil medføre økt stress og arbeidsbelastning på den enkelte ansatte som igjen leder til slitne og utbrente arbeidstakere», advares det mot i tertialrapporten.

Dette vil igjen påvirke kvalitet, og evnen til å håndtere tjenesten.

«Redusert bemanning vil medføre økte negative konsekvenser for den enkelte arbeidstaker og for arbeidsmiljøet. Det er høy sannsynlighet for sykemeldinger som konsekvens av økt belastning på gjenværende ansatte. Sårbare medarbeidere er ekstra utsatt. For å ivareta HMS som ansvarlig arbeidsgiver vil dette kreve reduksjon i aktivitet og tjenestetilbud, hvor eksempelvis et tiltak vil kunne være å endre aktiv tjeneste til reservetjeneste da det ikke lenger vil være tilstrekkelig mannskap til å ha døgnkontinuerlig tjeneste», skriver POD videre.

mest lest