Jurist sår tvil om psykiater Finn Skårderuds «uskyld»

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 6. desember 2022 | 19:53

– Bruker man sin kompetanse som helsepersonell i relasjoner utenfor jobb, kan loven komme til anvendelse.

Hilde Rød-Larsen (48) har skrevet roman bygget på sine egne erfaringer. Hun har i senere intervjuer anklaget en kjent norsk psykiater for å ha utnyttet sin kunnskap og erfaring med spiseforstyrrelser til å forføre og ha sex med henne.

Mandag ble det kjent at Helsetilsynet har åpnet sak mot psykiateren, som iNyheter har valgt å identifisere. Finn Skårderud (66) er en profilert psykiater, forfatter og foredragsholder. Han har skrevet i norske medier og blitt intervjuet og profilert en rekke ganger. Han driver også et behandlingssted for spiseforstyrrelser.

iNyheter har tidligere omtalt Rød-Larsens beskrivelse av møtet. Hun var 25 år og Skårderud var 43 år da de møttes første gang i et selskap hos hennes foreldre.

Les også: Har opprettet tilsynssak mot kjent psykiater etter «metoo»-anklager

Hilde Rød-Larsen var ikke formelt psykiaterens pasient, verken da eller senere. Psykiateren hadde gjort inntrykk på henne under en middag hos hennes far, Ap-mannen og diplomaten Terje Rød-Larsen. Skårderud identifiserte hennes spiseforstyrrelser. Det er også hans spesialfelt.

– I et familieselskap da jeg var i begynnelsen av tyvårene, møtte jeg en betydelig eldre mann. Vi snakket sammen, og han sa at han kunne se at jeg var for tynn, og at det ikke kunne være lett for meg med de foreldrene jeg hadde, sa Hilde Rød-Larsen i et intervju med Information før lansering av boka i Danmark.

– Han fortalte at han hadde skrevet noe som han mente jeg ville gjenkjenne meg i. Det sa jeg ja til å lese, og noen dager senere sendte han det til meg.

Ett år senere, i 1999, møter hun igjen psykiateren. Men da er det hun som tar kontakt. De to tar en kaffe sammen. Han inviterer henne til å se kontoret hans.

Noen dager senere tar den profilerte psykiateren, som da er omlag 44 år, igjen kontakt.

– Han inviterte meg, helt eksplisitt, til å ha sex med han på behandlingsrommet i terapidivanen, sier hun i intervjuet som iNyheter tidligere har omtalt.

De to møtes angivelig fem ganger på psykiaterens behandlingsrom. Første gangen i 1999, siste gang i februar 2000. Hvert møte innebar en samtale, vin og «kort samleie på hans divan».

Hun avslutter forholdet, men tar på nytt kontakt i 2014, da de igjen har sex. Hun beskriver dette som å «ta tilbake makten» over forholdet.

Basert på det som er kommet frem i offentligheten har Helsetilsynet tatt kontakt med Hilde Rød-Larsen.

– Når sånne opplysninger kommer frem i det offentlige rom, så forplikter det tilsynsmyndighetene til å undersøke nærmere, sa direktør Jan Fredrik Andresen i Statens helsetilsyn til VG. 

Rød-Larsen ga navn og ytterligere detaljer om det som hadde skjedd. Hun er glad for at Helsetilsynet tok kontakt og anser nå at hun har varslet formelt.

– Når noen begynner å stå frem, så vet vi at hvis noen har opplevd lignende, så kan det hende at de tar kontakt med tilsynsmyndighetene, sa Andresen videre.

Dette utspillet var en av grunnen til at iNyheter valgte å identifisere Skårderud som den omtalte psykiateren. Han har ikke besvart våre henvendelser.

Aftenposten har fulgt opp saken tirsdag med et intervju med jurist Anne Kjersti Befring, som er førsteamanuensis ved UiO.

Skårderuds advokat, Halvard Helle, sier dette om saken:

– Etter vårt syn har denne saken ingenting hos tilsynsmyndighetene å gjøre.

Han peker på at relasjonen mellom de to var ikke pasient og behandler. Dermed mener han helsepersonelloven ikke gjelder.

Ikke så sikker

Anne Kjersti Befring er ikke uten videre enig.

– Bruker man sin kompetanse som helsepersonell i relasjoner utenfor jobb, kan loven komme til anvendelse, sier Befring.

Hun satt i pasientovergrepsutvalget, som tidligere i år leverte en rapport om grensekrenkelser i helse- og omsorgstjenesten.

Befring mener ifølge Aftenposten at det ikke trenger å være en formell behandler/pasient-relasjon for at helsepersonelloven skal kunne komme til anvendelse.

– Vi har saker hvor helsepersonell i sin fritid blander roller, eller hvor det er uklart hvilken rolle helsepersonell har, da det både er et kjæresteforhold og det benyttes terapi selv om det ikke er et formelt behandlerforhold, sier hun.

Det skal finnes flere eksempler på at helsepersonell har mistet autorisasjon for å innlede et forhold med pasienter.

– Det handler altså om hvordan man bruker legerollen. Vi har saker fra både retts- og forvaltningspraksis som viser at forhold og adferd på fritiden kan være av betydning, sier Befring.

Aftenposten har ikke identifisert Skårderud, men omtaler han kun som en kjent psykiater. Verken Skårderud eller Rød-Larsen har besvart iNyheters henvendelser.

FrP vil at japanske Takako Ellefsen (83) skal få bli i Norge: – Alt annet ville vært en skam 

mest lest